Bijeg iz sredine uz Porto Morto

Bijeg iz sredine uz Porto Morto

Sinoć je u Medici svoju prvu zagrebačku svirku ove godine imao Porto Morto. Značajno, tim su koncertom označili kraj jedne ere i najavili nove, uzbudljive stvari za budućnost. Kako kažu, novi je album u pripremi, a završili su i snimanje jednog spota.

Zagrebačka je publika napunila dvorište Medike kako bi svjedočila njihovom posljednjem koncertu u crnim dolčevitama i zajedno s bendom zaključila jedno poglavlje koje se s obzirom na sve okolnosti čini kao da i nije dugo trajalo. Dečkima je trebalo uistinu malo vremena da elektronskim melodijama rasplešu čitavu publiku, pa je atmosfera već nakon prve ''Zadnji dan zime'' bila i više nego vesela.

Sedam je članova benda na sceni disalo kao jedan, a to su dokazali brojnim improvizacijama koje su odlično ukrasile svaku njihovu pjesmu. Na trenutke se činilo da su se potpuno zone outali, a na njima se vidjelo da istinski uživaju stvarajući glazbu. Uz njih je bilo lako zaboraviti na čudne situacije u kojima se naš svijet trenutno nalazi. Osim pjesama s ''Portofona'', izveli su i neke od onih s prvog albuma, a publika je s istim žarom pjevala sve.

S obzirom na to da ih je čak sedmorica na sceni, nije bilo potrebno izvoditi nešto posebno da njihov koncert dobije tu neku moć, pa tako ni činjenica da su na posljednjem koncertu u Šibeniku izgubili kuće koje su inače svojevrstan Portov zaštitni znak nije umanjila dojam koji je bend ostavio na sceni. Raznolikost njihovih melodija uz često psihodelične tekstove uvijek uspijeva zabaviti i pokrenuti publiku, a nisu odmogle ni dovitljive improvizacije. Saksofon i trombon osobito doprinose toj raznolikosti i višestruko obogaćuju njihov zvuk. Posebno su očarali izvođenjem live session verzija pjesama ''Šećer'', ''Ne Ne Ne Ne'' i ''Bijeg''. Čak su nas i nasmijali anegdotom o Periću kod doktora i nastanku pjesme ''Sjedni'' prije izvedbe iste.

Pozitivne su se i prijateljske vibracije širile dvorištem. Porto Morto je tako u super raspoloženju nizao svoje hitove poput ''Kuće'', ''Hodaj'' i ''Alarmi'', a na setlisti su se našle i ''Hrast'', ''Nitko nikad ne ide sza mnom'' i ''Previše kraljeva''. Gitare i bas na ''Kući'' dodali su jačinu koja nam je bila itekako potrebna. Sve je pozivalo na ples. Nakon nekih sat vremena svirke već su pokušali sići s pozornice, ali je publika to naravno spriječila. Tako su na bisu izveli još tri pjesme, a izvedba posljednje ''Barem tamo'' savršeno je zaključila večer.

Uistinu mi je drago što su i u ovim okolnostima uspjeli održati još jedan koncert i što su s nama podijelili svoju glazbu po posljednji put prije izdavanja novih stvari.