Deca iz vode (EKV tribute) u zemunskom klubu Fest

Deca iz vode (EKV tribute) u zemunskom klubu Fest

Uz činjenicu što je bend, Deca iz vode je ujedno i projekt iza kojega leži ideja okupljanja različitih umjetnika koji gaje ljubav i interes prema stvaralaštvu benda EKV. Nastao 2013. godine, osim glazbenog dijela, u njemu sudjeluju fotografi, video umjetnici, grafički dizajneri itd.

S nekoliko koncerata iza sebe, bend je sinoć (22.1.) održao koncert u klubu Fest u Zemunu koji je počeo malo prije ponoći. Četveročlani sastav čine: Srđan Nikolić (bas gitara), Nikola Rajović (bubnjevi), Luna Škopelja (klavijature, prateći vokal) i Zoran Mladenović (gitara, glavni vokal). Samim dolaskom na binu i predstavljanjem članova, moglo se uočiti nekoliko zanimljivih detalja koji nisu striktno glazbene prirode, ali pružaju zanimljiv element koji samo može ići u korist benda. Kao prvo tu je Zoran koji dijeli prezime s Milanom i zatim tu je lijepa Luna koja svojim gestama i načinom pristupanja instrumentu pomalo vuče na pokojnu Magi ( uz to svira na Roland klavijaturama, marka koju je Magi često koristila). Kod tribute bendova neglazbeni detalji važniji su nego kod klasičnih bendova zato što su tribute bendovi ovdje da vjerno dočaraju publici ono što bend kojemu se daje počast predstavlja ili je predstavljao. Klasični bendovi stvaraju novu sliku, a tribute bendovi moraju da što vjernije preslikaju prethodno napravljenu. Stoga, iako su ovakvi sitni aspekti ophodni, daju dodatan "šmek" cijelom nastupu, nešto što dosta tribute bendova ignorira, a istodobno je upravo to ono što dijeli dobar tribute bend od odličnog. Deca iz vode imaju prostora za "uljepšavanje" kompletne slike, ali da se ne bi previše otišlo u neglazbene detalje, vratimo se na sam koncert.

Deca iz vode © Jasenka GrujinDeca iz vode © Jasenka Grujin

Bend je počeo s pjesmom "Voda", lijepa uvertira u daljini nastup koji se sastojao od dobro odabranih pjesama iz EKV-ovog opusa. Milanov je vokal bio jedan od onih što ne odskače previše od klasičnog rock glasa, ali zahvaljujući osobnoj boji glasa i načinu na koji je pristupao istom, s vremenom je stvorio upečatljiv način pjevanja. Zoran je na sličnom tragu. Glavni element je prisutan i on je nadopunjen s aspektima koji stvaraju vjerniju sliku dok istodobno zadržava svoj osobni glas. Sve u svemu, po pitanju oko kojega najčešće nastaju diskusije, Zoran je kvalitetno odigrao i kroz cijeli nastup zadržao potrebnu energiju. Nešto što kroz vrijeme može samo još dodatno poboljšati. Uslijedile su pjesme "Kao da je bilo nekad" i "Zajedno".  "Zajedno" je jedna od EKV-ovih pjesama gdje back-vokali igraju važnu ulogu i stoga je nedostatak u ovoj izvedbi stvorio slabiji dojam. Upravo jedna od sitnica na kojima se može bez problema poraditi, kako u ovoj tako i u ostalim pjesmama.  Kažem bez problema pošto Luna ima sposobnosti da popuni tu prazninu, nešto što će i pokazati kasnije tijekom koncerta. Doslovno je dovoljno da se pred nju stavi mikrofon i vjerujem da bi taj problem bio riješen.

Deca iz vode © Jasenka GrujinDeca iz vode © Jasenka Grujin

Ritam sekcija je u potpunosti obavila svoju dužnost i pogreške koje bi se javile kroz nastup bi neprimjetno zakrpala kako ih publika ne bi primijetila. Uz to, nisu ostavljali dojam da su na bini samo kako bi radili, nego se na njima vidjela zabava koja se zatim na sličan neprimjetan način uvukla među slušaoce.

Nakon dobrih sat i pol došao je red na akustični dio koncerta gdje su na bini ostali Zoran i Luna, a kasnije samo Zoran.  Ovdje je Luna uz pratnju gitare otpjevala pjesme " Izvan grada", "Ti si sav moj bol" i "Krug", da bi kasnije Zoran odsvirao zanimljivu verziju pjesme "Just let me play (some modern R'n'R music)" i "Ponos". Ranije je bilo napisano kako Luna bez problema može popuniti prazninu koju čini odsustvo back-vokala i ovdje je to dokazala. 

Povratkom Srđana i Nikole na binu bilo je odsvirano još nekoliko pjesama da bi sve završilo električnim verzijama pjesama "Krug" i "Ti si sav moj bol". Kada su bile odsvirane u akustičnoj verziji pomislio sam da su napravili pogrešnu odluku, ponajviše s "Krugom" koji zahtjeva da bude odsviran električno, ali ovime su popravili dojam i osjećaja ponavljanja i gubljenja svježine nije bilo. Možda je "Ona se budi" mogla biti odsvirana uz akustičnu, a ne električnu gitaru, ali to su prevelike sitnice.

Bend 29.1. nastupa u Zagrebu u Vintage Industrial Baru gdje ćete moći uživo poslušati što ovaj EKV tribute bend nudi i sami zaključiti koliko je kopija vjerna originalu.   

Deca iz vode © Jasenka GrujinDeca iz vode © Jasenka Grujin