Black Midi do posljednjeg mjesta ispunili Močvaru

Black Midi do posljednjeg mjesta ispunili Močvaru

Londonska četvorka black midi nastupila je u srijedu navečer u Močvari u sklopu turneje na kojoj promoviraju svoj album “Schlagenheim”. Album ne samo da je stekao pohvale kritike nego se spominje i kao najbolji album ove godine, a zainteresirao je i širu publiku te priskrbio bendu nominaciju za glazbenu nagradu Mercury.

Black midi napunili su Močvaru da se ja ne sjećam kada je zadnji puta taj prostor bio toliko krcat ljudima. Nije to ni čudno, jer ipak je ovo bilo jedno od rijetkih aktualnih glazbenih imena ove godine u Zagrebu (prisjećam se još jedino Fontaines D.C. s InMusica i PUP-a iz Močvare prije nekih mjesec dana). Ovi mladići sviraju predano, strastveno, polusvjesno i pri tom izbacuju svoju mladenačku energiju kroz glazbu koju stvaraju. Od glasnih rifova do tiših melodija, tražeći sklad kroz disonantne linije, kojeg potom napuštaju i traže ga dalje kroz improvizaciju, odsvirali su cijeli koncert vrlo korektno. Za sebe kažu da ne vole pričati tijekom sviranja. To se moglo i primijetiti jer s publikom nisu uspostavili neku komunikaciju, no nije to nikome smetalo. 

Započevši s prvom numerom “Schlagenheima”, nastavili su koncert izmjenjujući pjesme svojim redoslijedom, ali i s puno instrumentalnih improvizacija i sola. Ako ih pažljivo slušate pronaći ćete u njihovoj glazbi miks svega, od utjecaja jazza i fusiona, tradicionalnih i klasičnih melosa do rocka i post-punka. Također, zbog tehnike sviranja i same izvedbe skroz se kuži kako su svi dečki školovani glazbenici (Brit School).

Koncert je stvarno bio odličan. Odlične gitare, odličan bubnjar, frontmenov glas kao neki pradavni glas Davida Byrnea - sve je utjecalo na to da svi u publici budu zadovoljni i ponovno iznenađeni. Nadam se da ćemo ih imati prilike ponovno čuti, a s nestrpljenjem iščekujem njihove buduće glazbene uratke.