God Is An Astronaut po treći put osvojili Zagreb!

God Is An Astronaut po treći put osvojili Zagreb!

Na krilima promocije svog posljednjeg albuma, bogovi post-rocka i svjetski poznati majstori zanata, God Is An Astronaut, sinoć su opet posjetili našu malu zemlju i zagrebačku Močvaru.

Dok tipkam ovaj izvještaj, a u pozadini svira njihov najdraži album, teško se bilo kako osim sa smiješkom na licu prisjećati jučerašnjeg nastupa, što je osjećaj gotovo jednak onome od prije dvije godine kad me njihov drugi posjet Hrvatskoj ostavio potpuno bez teksta. Članovi benda na svoj su se tipično samozatajan način nešto prije 22h sata popeli na pozornicu i uz igru svjetala započeli sa sviranjem. Očito je da Zagreb voli God Is An Astronaut, ne samo sudeći po činjenici da je ovo bio treći koncert u relativno kratko vrijeme, već sudeći prema publici koja na njihove koncerte ne dolazi divljati i iživljavati se (o iznimkama nešto niže u članku), nego uživati u glazbi, u atmosferi i nekom sveopćem osjećaju pozitive koji vlada dok ova irska četvorka razvaljuje po svojim instrumentima. 

God is an Astronaut @ Močvara © Filip BušićGod is an Astronaut @ Močvara © Filip Bušić

Iako mi je žao što nisam čula neke osobne favorite, sinoćnji je nastup odrađen na razini kojoj se posjetitelji koncerata uvijek nadaju: uživljeno, glasno i žestoko, a budući da se radi o klubu, s dozom povezanosti i prisnosti s publikom koja često izostane na većim koncertima. Slušali smo presjek novih i starih materijala, naravno s naglaskom na posljednji album „Helios/Erebus“ iz 2015. godine, koji je savršen pokazatelj da bendu ni nakon toliko godina ne nedostaje ni kreativnosti, niti im u bilo kojem pogledu pada kvaliteta, upravo suprotno. 

God is an Astronaut @ Močvara © Filip BušićGod is an Astronaut @ Močvara © Filip Bušić

Između ostalog, s „Helios/Erebus“ na samom početku čuli smo  „Pig Powder“, nešto kasnije naslovnu „Helios/Erebus“, a pred kraj koncerta i mog favorita s albuma, odličnu stvar „Agneya“. No kako to s novim albumima uvijek biva, ipak mora proći neko vrijeme da bi oni izazivali jednaku reakciju kao one pjesme koje su već dobro začahurene u našim glavama, one koje ćete prepoznati u bilo kojoj situaciji i koje vas uopće privuku na slušanje nekog benda. Tako da nije začudila sveopća razdraganost kad su na stage-u najavljeni klasici „Echoes“ i „Fragile“, dok je na najveće oduševljenje definitivno naišla „Forever Lost“. Jedna od onih pjesama koja se od nježnog uvoda na klaviru polako diže, pojačava gitarama i bubnjevima,  nadograđuje se na svim razinama sve dok, slušajući je uživo, ne dođete do osjećaja da ste i vi zajedno s bendom jači od života. 

God is an Astronaut @ Močvara © Filip BušićGod is an Astronaut @ Močvara © Filip Bušić

Petnaestak minuta prije kraja, članovi God Is An Astronaut najavili su bis i počastili nas, prema njihovom vlastitom  mišljenju, svojom najenergičnijom pjesmom „Red Moon Lagoon“, dok je za sam kraj sačuvana katarzična i eksplozivna „Suicide By Star“, savršeno dočaravajući osjećaj kraja jedne divne večeri. 

God is an Astronaut @ Močvara © Filip BušićGod is an Astronaut @ Močvara © Filip Bušić

Iako je koncert bio više nego dobar i bend je uistinu dao sve od sebe, ne samo da nas zabavi, nego da se produbi i još dugo potraje ta javna ljubav između Zagreba i God Is An Astronaut, uvijek će se nažalost naći i budala kojima je cilj napraviti budalu od sebe, od benda i čitave publike. U jednom trenutku koncert je prekinut jer se u prvim redovima našlo par „posebnih“, koji su ometali i publiku i nastup, međutim relativno su brzo i na opće veselje izvedeni iz prostora Močvare.

Budale na stranu, bio je ovo još jedan koncert kojeg će se i publika (a nadam se, i bend) rado sjećati, pun dragih pjesama, majstorskih izvedbi i dobre atmosfere. 

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.