Suma summarum – mrak u Močvari

Suma summarum – mrak u Močvari

Dok sam hodao nasipom prema Močvari, razmišljao sam o skorašnjem koncertu. Suma, švedska sludge metal grupa teških riffova i depresivnog zvuka zadnji je put bila na ovim prostorima davne 2008. godine. Sad su se ponovno vratili i vrijeme im je bilo naklonjeno. Kiša, hladnoća, vlaga u zraku – postavljeni su bili uvjeti za ono što je slijedilo. K tome, nastup je bio u Močvari - prikladno.

Kad sam došao još je bilo pusto, ali s vremenom su se ljudi počeli nazirati u magli u iščekivanju koncerta. Prostor je bio solidno popunjen što je bilo dobro ako uzmemo u obzir specifičnost žanra koji ipak nije za svakoga. Za postavljanje atmosfere je počeo uvodni monolog opovrgavanja deizma i propagiranja nihilizma. A onda je krenulo glavno. "Bait for Maggots" je započeo zloslutnim niskim frekvencijama dronea prije negoli je primitivnost bubnjeva i dubina basa, uz komplement iskonskom jekom ispunjena vokala, protresla dvoranu. Kakofoničnost se postepeno pojačavala i ubrzavala što su išli dalje da bi zapala u početnu tromost i tako u nekoliko navrata. Težina glazbe je povukla slušatelje na samo dno, aludirajući na okrutnu borbu za sam opstanak.

Osjećaj se nastavio prijelaznim zvukovima dronea, zvukovi muha koje lebde nad strvinom svijeta… "R P A" je ubrzao tempo bez žrtvovanja strukture, a osobito ne cijele atmosfere koja je bila nadopunjena plemenskim stilom bubnjanja u prijelazu. "Let the Churches Burn" i "The Greater Dying" su sve nastavili istaknutim akordima na gitari za  nadopunu ugođaja te dodatnim zvukovima vrištanja. Cilj je bio ostvarivanje beznadnosti dooma. Što im je i uspjelo jer ne mogu reći da su po bilo čemu zvučali pozitivno.

Publika je entuzijastično pratila sve uz blago headbanganje kao u transu – lošeg sna. Iako je sveukupna glasnoća bila zaglušujuća – inače upotrebljavam adekvatne mjere za koncerte - zvuk je bio dobar jer su se svi instrumenti jasno čuli u cijelom košmaru. Barem u mojem slučaju. Interakcija s publikom je bila minimalna. Jedino se gitarist prije bisa zahvalio publici što su ih došli poslušati u utorak, ali bi pozitivni komentari i reakcije ionako potkopali dotad stvoreno beznađe. Summa summarum, bio je dobar koncert uz kompetentno odrađenu glazbu i uspostavljen ugođaj. Trajalo je malo više od sat vremena što je idealno za takvu vrstu glazbe. Bilo je taman. Tromost i težina na dulji period bi u potpunosti iscrpila slušatelje, mada bi neki sigurno tako nešto i poželjeli. Nakon što je sve bilo svedeno kraju, napustili smo tople prostorije Močvare i razišli se u hladnu i mračnu noć. Iz jedne vrste tame u drugu.