Derviš i smrt u Lisinskom – duge ovacije za emotivan baletni spektakl
foto: Derviš i smrt, balet; credit: Marko Šolić

Derviš i smrt u Lisinskom – duge ovacije za emotivan baletni spektakl

Ljudsko tijelo koje progovara o kompleksnim previranjima nutrine i vanjštine, uz mnoštvo zanimljivih rješenja baletnog uprizorenja romana Meše Selimovića, djelovala je impresivno na pozornici Lisinskog.

Gostovanje splitskog HNK-a u Lisinskom zagrebačku publiku nije ostavilo ravnodušnom. Baletno uprizorenje najpoznatijeg romana Meše Selimovića, “Derviš i smrt” nadmašilo je sva očekivanja. Mnogobrojne pohvale publike i kritike dobile su još jednu potvrdu kada su akteri zahtjevnog glazbeno-scenskog projekta dugo mogli uživati u gromoglasnom aplauzu kojime su nagrađeni za grandiozne pokrete i nevjerojatnu emociju koju su s lakoćom prenijeli.

foto: Derviš i smrt, balet; credit: Marko Šolić

Glavnog lika Ahmeda Nurudina utjelovilo je dvoje plesača. Njegova snažna vanjština pripala je odlučnim i samouvjerenim koracima zagrebačkog baletnog prvaka Tomislava Petranovića dok je krhkost njegove duše govorila kroz fantastične pokrete Ajle Kadrić. Oboje su ulogama pristupili iznimno perfekcionistički, kako bi što vjerodostojnije prenijeli suprotnost i borbu između vanjštine i nutrine kompleksnog lika. Koreografija Igora Kirova na vrlo zanimljiv način izdvaja svakog lika kao pojedinca, dok istovremeno jasno otkriva jedinstvenost “strane” za koju igraju.

Mističnosti je pridonijela glazba Gorana Bojčevskog koji je uspješno eksperimentirao s tradicionalnim i modernim zvukom dok je dio orijentalnosti preuzela i koreografija kako bi što vjernije dočarala radnju dok je impresivna pokretna scenografija kompletirala vrhunski doživljaj.

foto: Derviš i smrt, balet; credit: Marko Šolić

Suprotstavljanje pojedinca i sustava uz istovremen kontrast osjećaja duše i stvarnosti fizičkog svijeta, uz stalno marginalno prisustvo smrti bila je jasna iz svakog pokreta složnog, profesionalnog kolektiva plesača koji su svoj zadatak odradili na iznenađujuće visokoj razini.

Radi se o vrhunskoj produkciji koja je formatom stvorena za široku publiku što će ju zasigurno dugo vremena zadržati na pozornicama diljem regije. Dinamičnost radnje uz veoma zanimljiv koncept koji već na samom početku izaziva divljenje, vjerodostojno je uprizorenje velikog književnog remek-djela uz profesionalnu postavu koja je svoj posao odradila na najbolji mogući način.