Helem nejse razvalio KSET
foto: Helem nejse, credit: Nikola Knežević/music-box.hr

Helem nejse razvalio KSET

Posljednji vikend mjeseca glazbe svjedočio je potvrdi kvalitete mladih regionalnih glazbenih zvijezda. U Tvornici je u petak svoje vještine na domaćem terenu potvrdio Porto Morto, a u subotu u KSET-u je Helem nejse u gostovanju nadmašio i najveća očekivanja.

Teško je riječima opisati uragan energije koju u sebi nosi ovaj sarajevski hip hop kolektiv. Jaki su na svim umjetničkim poljima, a na pozornici se osjećaju kao kod kuće. Da se ovdje radi o nečem glazbeno izuzetno zanimljivom, zagrebačka publika mogla je naslutiti već prije nekoliko mjeseci kada su nastupili kao predgrupa Edi Maajki na njegovom velikom koncertu u Domu sportova. No, ono čemu je KSET sinoć svjedočio, nekoliko je razina snažnije, luđe, uvjerljivije te, usprkos svim tipičnim izrečenim bosanskim šalama i pošalicama, izuzetno ozbiljnije i zrelije.

foto: Helem nejse, credit: Nikola Knežević/music-box.hr

Razlog prvom solističkom posjetu ove ekipe Zagrebu je promocija drugog studijskog albuma "Pola čovjek, pola jedan" čiji su stihovi, sudeći po reakciji oduševljene publike, sve veći i veći imperativ među generacijom koja se pretežito sastoji od kasnih milenijalaca i ranih pripadnika generacije Z. Sasvim očekivano, budući da neizmjern karizmatični momci u vlastitom opusu vješto kombiniraju društveno angažirane stihove s laganom ljubavnom tematikom s kojom se upravo ova ekipa može najlakše poistovjetiti. No, to nikako nije ograničenje, jer je uistinu teško odoljeti količini pozitivne energije koja instantno ispunjava prostor i ne jenjava do samog kraja nastupa.

foto: Helem nejse, credit: Nikola Knežević/music-box.hr

Pomno isplanirani nastup koji prema van odaje dojam i djelomične spontanosti, ležernosti omogućuje momcima da se istinski zabavljaju u svakom trenutku nastupa, što se odražava na atmosferu koja je eruptirala već na samom početku.  Zagrebački ljubitelji njihovog umjetničkog doprinosa uživali su u vlastitim favoritima s novog albuma, ali i ponekom hitu s njegova prethodnika. Na pozornici djeluju samouvjereno, uigrano i skladno, a neprestana komunikacija s publikom daje programu jednu dodatnu vrijednost. 

Nadasve je bilo zanimljivo vidjeti koliko su se, u relativno kratkom roku, nove pjesme uvukle pod kožu njihovih pratitelja koji su ugodno ispunili prostor KSET-a. Nisu se štedili ni jedni, ni drugi - bend je na svaki zahtjev dobio itekako glasan odgovor, što je svojevrsne debitante na zagrebačkoj sceni iznenađujuće veliki uspjeh s velikim potencijalom rasta u neke veće dvorane.

foto: Helem nejse, credit: Nikola Knežević/music-box.hr

Utjecaj svih kultnih sunarodnjaka je očit, od FM Jama preko Letu Štuke do Dubioze kolektiv. Pametno su uzeli najbolje od svakog, unijeli vlastitog vragolastog i simpatičnog karaktera, te lansirali za ove prostore i njihovu dob lavovski projekt koji ne obuhvaća samo glazbu, već i radijsku emisiju i kazališnu predstavu, dok je cijela realizacija isključivo u njihovim rukama, od tehničkih finesa do vizualnog identiteta. Glazba je ipak njihovo najjače oružje, još uvijek neizbrušeni dijamant koji je sinoć Zagrebu pokazao sjaj koji krije.

Sat i pol apsolutnog kaosa i ludnice. A to je samo tek početak.