Invazija s istoka poharala KSET

Invazija s istoka poharala KSET

Povodom Velike rock eksplozije u Zagreb je došao i Invasion From The East, a mogu reći da je bio lijepi pokolj. Poprište KSET, u stilu nomadskih osvajača, pet je bendova pokazalo svoje kvalitete.

Prvi su se popeli Rum Smugglers, zagrebački veseljaci koji jednostavno vole taj piratski život. Prikladno odjeveni za kakvo preuzimanje broda, a i bančenje po lokalnoj Tortugi, svirali su mješavinu pravog heavy i thrash metala. Vukli su na onu klasičnu stranu, a to se očito svidjelo ekipi pa su se malo i šutali u krug. Brzi su to bili riffovi, čak toliko brzi da je pjevač/gitarist ponegdje gubio dah, ali sama prezentacija je bila solidna. Sva četvorica su pjevala i to je davalo taj karakteristični piratski prizvuk. Srce mi je zatitralo kada sam ponegdje čuo i čajanku, a baš bubnjar mi se činio kao prikriveni kapetan ove posade, drži sve pod kontrolom dok mu krvožedni drugovi praše ona lightning fast riffovlja. Nije ostalo samo na tome jer su se čule i svakake solažice, nešto što ih je jako podignulo. Na pozornici su bili veseli i čak je brzo prošlo njihovih pola sata. Bili su kontrast ostalim bendovima, što je super jer je baš za početak večeri takav brzi i vedri metal dobra predigra.

Osječku Kymeru sam gledao već par puta i i svaki put mi je bilo skroz dobro. Prave metalčuge, debljaju se i rokaju svoj ritmički, a ima i thrash i death metal i još puno toga. Svestrani u svakom slučaju, glazba se većinom vremena vrti oko srednje brzine, negdje se pređe tu i u nešto brže ili nešto sporo, a melodično. Ipak, toliko se vrti oko te srednje da je monotono, što je skroz u redu, ali baš je moćno kada variraju. Odsvirali su i pjesmu sa nadolazećega albuma i osjetna je evolucija u glazbi. Po onome što sam čuo, kada izađe, mogao bi biti dosta dobar album. Na jednoj se pjesmi pridružio i Branko Nađ (Bad Blood) i obogatio ju. Tu su se preklapali hardcore vokali sa growlovima i super je zvučalo. Ovako kao bend Kymera super izgleda, svira se to već duže vremena, a pod bubnjarskom palicom Pipera (War-Head) bilo je itekako glasno i dinamično. Interakcija sa publikom je također bila dobra, ispričao se i ultra prljavi vic, nisu pukle žice i kud ćeš bolje. Itekako su mogle pući od peglanja, a ja iskreno čekam taj novi album. Sretno.

Slovenska petorka From Ashes, ugodno me je iznenadila. Počeli su nekako mlako da bi sve to skupa nakon svake pjesme zvučalo sve bolje. Naime, radi se o super melodičnom metalu i ima duboki korijen u metalcoreu iako isti ne zvuči toliko metalcore. Ima nešto što je drukčije kod njih, jednostavno furaju svoje i vidjelo se da uživaju. Vokali su čisti, visoki, onako dječački, ali spareni sa brzim gitarskim i bass dionicama. Glazba sadrži i lijepe solaže, poneki slap na bassu i u konačnici to zvuči dosta potkovano, čini mi se da su što se tiče tehnike i virtuoznosti pokazali samo fragment onoga što mogu. Strukture pjesama su smislene, ima dosta detalja i suptilnih melodija. Publika je dobro reagirala na njih, više da su bili uhvaćeni spuštenih gaća jer su dečki baš iznenadili. Osobno bi ja tu nakeljio neke američke screamove, ali bolje da ne diram kada već valja. Ljubitelji melodic metala, onog malo ljepuškastog, u ovom bendu imaju štošta za otkriti. Simpatično je bilo što se pjevač cijeli umaljao u nekakvu crnu boju. Ima smisla jer se zovu From Ashes, pa kao pepeo i kad bi grlio nekoga od svirača bi na njima ostala ta crna boja, baš simbolično.

Kada se bližio nastup Bad Blooda, ekipa je brzo pohitala prema KSET-u kako bi čula "stare dedice" prije no što završe u grobu. Po samom nastupu, Bad Blood više šalje druge ljude u grob nego što su oni blizu njemu. Očekivanja su mi bila jako visoko i već od prvih taktova sam pomislio 'to je to'. Nastup je što se tiče vještine, kvalitete i interakcije sa publikom bio vrhunski. Bad Blood je stari hardcore, a jezgra su godine i godine silovanja Pantere, treniranje jagodica, a pronađe se tu i koji moment čiste originalnosti. Atmosfera je za vrijeme njihovog nastupa bila na vrhuncu te večeri i ljudi su se bacali u pitu i šutali. Bad Blood su bili pokretljivi, pozitivni i naravno super nabrijani. Koliko god tu agresivnosti bilo, znalo se usporiti u čisti groove no najbitnije u cijeloj priči je da je svirka jednostavno besprijekorna, čisto ko suza. Svirali su većinom nove stvari i na dvije su se priključili gostujući pjevači što je super način za promoviranje naprimjer, a očita je ta nekakva bratska/drugarska atmosfera. Glazba po sebi je super, uživo zvuči još bolje, a kada krenu solaže ne nedostaje ta druga gitara previše. Na bass gitaru je ovaj put zasjeo Josip koji je neumorno učio pjesme te uvježbao 9 pjesama u 10 dana. Hvalevrijedno itekako, a prezentacija u skladu sa ostatkom benda. Bad Blood je najviše odskakao te večeri, kao i neumorni Branko Nađ koji je animirao publiku i pokazao kako izgleda i zvuči pravi hardcore vokal. Bad Blood sebe promoviraju kao divljaci, nabrijana neka pseta koji jedva čekaju da ih se pusti s lanca, a to upravo i jesu. Njihov novi album Inner Core dobro je primljen, a to je za očekivati. Dečki znaju što sviraju, davno su odredili svoj pravac kao hc/metal bend, ali su opet fleksibilni, unose dobre stvari u svoju glazbu i naravno bogate našu scenu jebenim metalom. Rispekt.

Posljednji je bend bio zagrebački trojac Mephisto's Requiem. Imali su problema odmah na početku sa monitorima, nešto se nije čulo, ali eto sviralo se. Molio se i kumio tonac, čak i usred pjesama i nekako mi se činilo da će se sve to skupa raspasti. Nije se raspalo, ali nije bilo niti spektakularno. Intro sa matrice mi je bio jako out of place, no dobro, nekakav goth/industrial đir se mogao osjetiti. Glazba je mješavina već navedenoga i pokojeg chugg riffa, blagi prizvuk black metala i još štošta. Grana se glazba u puno smjerova i volio bih čuti cijeli album da se čovjek može staviti baš u kontekst. Publika ih je dobro prihvatila i svoje su odsvirali skroz solidno.

Odličan je ovo koncert bio u konačnici, a sam projekt Invasion From The East mi se čini kao pun pogodak. Sponzoriran je od strane Miner Recordsa i mogu se itekako pronaći dobri bendovi u njihovom asortimanu kojega čini i dosta naših bendova. Bendovima svaka čast, organizacija bila super, sve krenulo na vrijeme, a zvuk je bio zadovoljavajuć (ja bi uvijek da je malo glasnije). Neka još mnogo puta prisustvujem ovakvim invazijama.