Mašinko i Debeli Precjednik zajednički pomeli KSET
Foto: Debeli Precjednik @ KSET by Filip Bušić

Mašinko i Debeli Precjednik zajednički pomeli KSET

Nakon nešto više od dvije godine, Debeli Precjednik i Mašinko, hrvatske punk velesile, izdale su split album pod nazivom "Godina majmuna"/"Majmun Godine". Povodom promocije istog ovaj vikend priredili su nam dva zajednička koncerta u zagrebačkom KSET-u, jednom od najomiljenijih zagrebačkih okupljališta hrvatske punk scene. Posjetili smo prvi dan, petak 4. studenog, rezerviran za zagrijavanje od strane Mašinka i cijeli koncertni set Debelog Precjednika.

S kašnjenjem od nekih pola sata od objavljene satnice, Mašinko je otvorio koncert, pred već tada ugodno popunjenom dvoranom. Uz pratnju nekoliko starijih hitova, Mašinko je odsvirao, kroz svoju set listu od nešto više od pola sata, cijelu svoju polovicu albuma. Iako je album izašao tek nekoliko dana prije koncerta, gotovo svi prisutni su znali tekstove i pratili svaku pjesmu s veseljem. Najbolji je dojam na publiku, kako je barem bilo suditi prema reakcijama, ostavio njihov najavni singl za "Majmuna godine" - "Srkijev san 21." Melodična, energična i vesela atmosfera ove pjesme rasplesala je cijeli podij, a stih iz refrena "...bacamo kokice po kinima" dočekan je kišom kokica s balkona na stageu. Nakon što su pošteno nabrijali prisutnu publiku, Mašinko se pokupio s pozornice i prepustio ju Debeljacima.

Foto: Mašinko @ KSET by Filip BušićFoto: Mašinko @ KSET by Filip Bušić

Debeli Precjednik je nakon dvadesetak minuta stanke preuzeo kormilo i otvorio koncert pjesmom koja je otvorila i album - "Surrender Now". Također, iako je potpuno nova stvar, velika većina publike je pjevala uz bend, a potim nas vraćaju starijem hitu "Waste of My Time" koje je pokrenula nezaustavljivo poganje i surfanje po publici koje nije prestajalo sve do kraja koncerta.

Foto: Debeli Precjednik @ KSET by Filip BušićFoto: Debeli Precjednik @ KSET by Filip Bušić

Nakon "Tomorrow Home" koja nas je dočekala pri početku seta, izredali su starih hitova poput "Peter Pan Syndrome," Still Breathing," "Death or Glory," "Another Day Conquered," a kako su išli prema drugoj polovici seta, odsvirali su nam i još par novih poput "Subotom Kićo, nedjeljom Slabinac" i "Zbogom svi" uz posvetu Tuni. Publika i dalje nije posustajala, gotovo da nije bilo ni minute da nečije noge nisu bile u zraku, da ruke iz prvih redova nisu plazile po Kocinom abdomenu, da se ekipa iz KSETa nije provlačila i gazila nas neprestano ulazeći i izlazeći iz prostorije iz koje su prodavali karte. Atmosfera nije jenjavala niti u jednom trenutku koncerta, a tek su onda naslijedile najočekivanije pjesme. "Zaboravi" i "Puška ne ubija ljude" još su podigle ljestvicu, nema tko nije pjevao i izvikivao stihove u glas s bendom. "Moja su koljena umorna od moljenja" malo je umirila divljanje, malo više rasplesala i provukla melodiju kroz klub, a zadnja, "Farmersko srce" kao himna ovog benda, uz gromoglasnu pratnju punog puncatog KSETa, privela je kraju i koncert Debeljaka.

Foto: Debeli Precjednik @ KSET by Filip BušićFoto: Debeli Precjednik @ KSET by Filip Bušić

Tijekom cijele večeri zvuk je bio na razini. Osim povremenih tehničkih problema gdje su gitare na par dijelova kod Mašinka zvučale kaotično i nerazumljivo, zvuk je bio izbalansiran, svi instrumenti su se čuli kako treba, nije bilo ni pretiho, niti preglasno, a i vokale smo mogli čuti onako kako bi trebali zvučati.

Nije bilo ni sumnje da će dva ovako omiljena i zabavna benda odraditi večer za pamćenje. Osim nepodnošljive gužve na ulazu u dvoranu i na garderobi na kraju koncerta, nema im se što zamjeriti. Priredili su nam pravu punk veselicu, a to je bilo tek pola ove priče. Ne sumnjamo niti da je subotnji koncert bio jednako vesel i zabavan.