“Mlada” pop rock senzacija Silente osvojila Tvornicu
Foto by Julien Duval

“Mlada” pop rock senzacija Silente osvojila Tvornicu

Od dubrovačkih glazbenih nada do hrvatske pop rock senzacije, epiteti su koji prate ovaj vizualno mladoliki bend. Zovu se Silente, imaju štošta za reći kroz svoje pjesme i nisu nimalo tihi. Oni su preteče kvalitetnog hrvatskog pop rocka željni promjena.

Naime, tek nekolicina fanova zna da bend postoji već 9 godina, od toga je 7 godina imao slovo manje u imenu. Medijskom pogreškom pri predstavljanju preimenovani su iz Silent u Silente 2013., i sami prihvatili tu igru riječi. Možda je baš to bio sastojak koji je dao završni „touch“ onom što su godinama kuhali.

Još krajem 2014. najavili su koncert u Tvornici kulture, a onda savršeno tempirali i izlazak albuma tijekom istog tjedna. Tako su se sinoćnje proljetne večeri, medijski i sponzorski podržani, još jednom predstavili zagrebačkoj publici, a isto su pripremili i za dan poslije (subotu).

Njihov prividno brzi razvoj na hrvatskoj sceni glazbene kritičare čini sretnima, baš zbog kombinacije koju pružaju. Silente su energijom mladi, nasmijani i sretni što rade i zabavljaju sebe i druge istovremeno. Svako od njih vizualno i energetski priča svoju priču, ima svoj stil, što svejedno daje složnu zajednicu. U pjevanju i sviranju profesionalni, zadržavaju ležernost, pa tako prijateljima s bine čestitaju rođendan, ubacuju neke privatne anegdote i uvijek se iznova iznenađuju u svoju publiku. Naime, publika je tijekom sinoćnjeg koncerta znala baš svaku pjesmu koju su prezentirali, a podjednako su bile zastupljene pjesme sa starog i novog albuma.

Da li najviše „Tercu na tišinu“, „Morske ljude, morske žene“ ili „Čudnu ili čudesnu“, krcati veliki pogon je s oduševljenjem popratio te tri pjesme.

Naspram nenadmašive atmosfere koju su priuštili publici, jedina zamjerka je pomalo mutan zvuk. Publici je smetalo jedino što nisu čuli baš svaku Tiborovu riječ. Zauzvrat im je dao svoje osmjehe, svu svoju energiju, iscijedivši zadnje atome snage i zahvalno se oprostivši. Teško je povjerovati da je tako mlad glazbenik mogao proživjeti toliko emotivnih vrtuljaka s kojima se publika poistovjećuje.

Poziv publike na bis su brzo prihvatili, presretni što vide prepunu Tvornicu. Neovisno o pozornicama na kojima nastupaju, privlače različit uzrast i, kao ugodno iznenađenje, podjednako privlače pažnju muškog i ženskog roda.

Kako sa svakog kvalitetnog koncerta ponesemo kući neku uspomenu, tako i ovaj petak ostaje emotivno zabilježen. Možda ponajviše zbog vjere ovih mladih ljudi i zdravog primjera koji pružaju hrvatskoj javnosti, pri promicanju pravih životnih vrijednosti.

Autor naslovne fotografije: Julien Duval