Električni orgazam na krovu Muzeja suvremenih umjetnosti
Foto: Električni orgazam (Ljeto u MSU) by Nina Djurdjevic/PIXSELL

Električni orgazam na krovu Muzeja suvremenih umjetnosti

Po drugi puta ove godine Električni orgazam se vratio u Zagreb, svoj drugi dom, još jednom proslavivši 35 godina karijere. Ovaj put bili su posljednji gosti Ljeta u MSU, projekta koji veseli Zagrepčane drugu godinu zaredom. Na prostranom krovu muzeja skupio se popriličan broj ljudi, usudim se reći i obitelji. Generacijske igre su bile za očekivati, s obzirom na dugotrajnost postojanja benda i značaj njihovih pjesama.

Koncert je otvoren oko 22 h na vrućem krovu živim i evidentno uzbuđenim predstavljanjem od strane voditelja i organizatora. Gile, Ljuba, Banana, Švaba i Pače u svom nonšalantnom tonu zauzeli su binu pod zvjezdanim nebom i započeli svoj zagrebački susret. Od "Konobara" (prve pjesme koju je Ljuba napisao kad su odlučili napraviti bend) do "Pokaži mi kakav je tvoj grad" (s posljednjeg albuma iz 2010.), besprijekorno su svirali naizgled neometani vrućinom i težinom zraka. Očekivano opušteni Gile nasmijao se na vlastiti i račun benda da sviraju u muzeju pa će možda zbog svoje dugovječnosti tu i ostati.

Kao poznavatelj hitova Električnog orgazma, ali ne i cijele diskografije, bila sam ugodno iznenađena kvalitetom svirke. Nije da sam sumnjala u to, nego hitovi zapravo uopće nisu reprezentativni primjer ovog benda. Puno ljepše je čuti slojevitost njihovih manje poznatih melodija koje zvuče dosta robusno i sirovo. Dok Ljuba grubo svira klavijature, Banana rocka riffove kao od šale, a Gile svojim upečatljivo ravnim vokalom daje onaj štih: "nama ovo baš

ovako zvuči dobro." I točno je tako, neusiljeno, ležerno, a opet zvuči iskonsko rokerski.

Lijepo je vidjeti koliko su neki hrvatski bendovi rasli na utjecajima Električnog orgazma i kasnije procvali u svom smjeru.

Kako bi udovoljili svim generacijama, ali i poznavateljima isključivo njihovih evergreena, odsvirali su nezaobilazne "Bejbe ti nisi tu", "Igra rok en rol cela Jugoslavija" i "Ne postojim". Moglo bi se reći da starim hitovima nisu ostavili publiku žednu dobrog starog "rokenrola".

Nakon bisa, i proletjelih 1 h i 45 min njihove svirke, Dj se vratio u buntovna vremena Velvet undergrounda i Clasha kojima je obilježio i sam početak kao dobar glazbeni uvod posljednje u nizu od šest večeri Ljeta u MSU.

Ako niste imali prilike, preporuka za sljedeću godinu je posjetiti Ljeto u MSU koji osim prolaska do krova muzeja i koncert, znači i besplatan posjet hvalevrijednom trenutnom izložbenom postavu.