Svijet kakvim ga vidi David Byrne
foto: David Byrne (INmusic 2018.), credit: Ivan Peček

Svijet kakvim ga vidi David Byrne

Glazbena legenda, pjevač, skladatelj, producent, pisac, glumac i mnogo, mnogo više od toga, David Byrne, predstavio je INmusic festivalu svoj jedinstven koncertni program.

Opisan kao "jedan od najambicioznijih predstava koje je ikada napravio", pravo je glazbeno-scensko remek djelo. Glavna se pozornica festivala i prostor ispred nje pretvorila u veliko kazalište. Izuzetno perfekcionistički nastrojen, Byrne je okupio zanimljivu ekipu glazbenika koji u potpunosti razumiju njegov umjetnički izričaj, savršeno se uklapaju te nadopunjuju specifičan pristup problematici.

Kada ste vidjeli glavne zvijezde festivala da na "mjesto zločina" dolaze biciklima? Upravo je to napravio Byrne s ekipom, jedan đir gradom od hotela do Jaruna, ekološki osviještano zagrijavanje za nadolazeći performans. Ova je glazbena ikona tako već prije nastupa dobila mnoge riječi hvale, opisana kao jednostavan čovjek bez previše prohtjeva, za razliku od kolege iz drugog sinoćnjeg headlinerskog benda, Queens Of The Stone Age. Tko je veća zvijezda?

 

David Byrnefoto: David Byrne, credit: Ivan Peček

 

Svijet je siva kutija u kojoj se odvija radnja, a svaki je korak napravljen s velikim predumišljajem. Metaforički i doslovno - izrazita teatralnost showa isplanirala je svaki korak i Byrnea i benda, pa čak i između samih pjesama. S rizikom od statičnosti čitavog koncepta, samouvjereno su ušli u ovaj projekt te dobili zaprepašćujuće dobre rezultate. S mozgom na dlanu, mastermind i nepresušni kreativac David Byrne je izašao na pozornicu, izazvao efekt pozitivnog šoka u publici prožetog ushićenjem. Usprkos činjenici da je svatko od desetak glazbenika na pozornici (među kojima je naglasak stavljen na zanimljivu postavu udaraljkaške sekcije) u svakom trenutku znao gdje mu je mjesto i koji je pokret namijenjen baš za njega, ostavljen je dojam spontanosti.. Mlada je to ekipa, no sve pohvale idu i Byrneu koji je iznenadio zavidnom formom. Plešući i pjevajući istovremeno, zabavljajući se pritom - nešto što ne uspijeva ni mnogim mu mlađim kolegama. 

 

foto: David Byrne, credit: Ivan Peček

 

Poruka je jasna, a zbog relativno minimalističkog pristupa u scenografiji još jasnija. Premda promovira novi album, setlista je obilovala uspješnicama Talking Headsa, pa su mnogi s ponosom ovo nostalgično iskustvo okarakterizirali kao "Once in a Lifetime". Plesnom "Burning Down the House" zaključio je fluidni program u kojemu je svako iznenađenje doneseno toliko nenametljivo da bi svaki detalj izazvao veliko oduševljenje u publici. Obradom pjesme "Hell You Talmbout" Janelle Monae upozorio je na policijsko nasilje te pročitao imena Afroamerikanaca žrtava policijske brutalnosti.

Sinergija umjetničkih pravaca protkana iskustvom, mudrošću i aktivizmom, prošlost je na trenutak dovela u sadašnjost te upozorila na budućnost. Nastup Davida Byrnea na trinaestom INmusic festivalu dugo će se pamtiti.