Akustični dan buke uz Dosh Lee i Snoopyja

Akustični dan buke uz Dosh Lee i Snoopyja

U prostoru male knjižare Rockmark u samom središtu grada, sinoć se održao jedan mali, intimni koncert čiju publiku su činili u većoj mjeri članovi raznih medija, prijatelji izvođača te nekolicina "zalutalih stranaca". Bilo je to najnovije izdanje programa Akustika koji trenutno gura svoju šestu sezonu, a ovotjedno izdanje poklopilo se s projektom "11 dana buke! Dobro Dosh Lee u Zagreb" u sklopu kojeg Dosh Lee slavi svoj 11. rođendan te 11 dana zaredom svira u 11 različitih zagrebačkih klubova. Svaku večer, na pozornici im društvo prave neki drugi izvođači, a u Rockmarku je to sinoć bio (kant)autor umjetničkog imena Snoopy.

Moram priznati da mi je Snoopy bio nepoznanica kada sam sinoć kročio putem Rockmarka. Zanimalo me najviše kako će Dosh Lee zvučati u akustičnoj varijanti, a istovremeno da otkrijem tko je taj Snoopy o kojemu nisam još imao prilike čuti. Ispada da je Snoopy ili pravim imenom Tomislav Tenšek, jedna prava underground legenda grada Zagreba ili još preciznije Trnskog u kojem je proveo veći dio života. Rođen kasnih 50-ih, Tomislav je prvu gitaru dobio od oca za odličan uspjeh u školi. Za tečaj sviranja nije imao novaca pa kaže kako je vježbao u kupaoni jer ga ondje nitko ne bi smetao. Ovaj, inače, po struci inženjer elektrotehnike u mladosti je bio prijatelj sa Štulićem, kojeg je, tvrdi, učio svirati Bacha, a zauzvrat ga je ovaj učio rocku. Često su skupa i svirali na ulici. Početkom osamdesete je uzeo svoju gitaru i otputovao u Španjolsku kako bi ondje učio svirati flamenco od velikana, Paca Peñe. "Ostao sam bez novca pa sam gotovo umro od gladi. Kako bih preživio, krao sam kocke šećera iz kafića. Tad sam ostao bez zubiju" – izjavio je svojevremeno skromni Tomislav, prisjećajući se tih vremena.

Tomislav Tenšek - Snoopy @ Rockmark AkustikaTomislav Tenšek - Snoopy @ Akustika/Rockmark

O njegovoj životnoj priči, mogle bi se napisati brojne knjige. O tome kako je jednom otputovao na par mjeseci u Indiju da bi živio kod duhovnoga gurua Sathyja Sai Babe ili kako su ga 2009. opljačkali lopovi i iz radionice mu odnijeli zvučnike vrijedne nekoliko stotina tisuća kuna. Početkom devedesete mu je izgorio stan i ostao je bez svih stvari, redovito stavlja umjetne nokte jer mu od brzine sviranja njegovi pucaju. Kad ga vidite na pozornici s gitarom, od njega ćete dobiti jedan sramežljiv stav. Dok svira, na drugom je svijetu i kao da živi tu glazbu koja proizlazi iz njegove gitare. Sinoć je tako odsvirao široki opus pjesama u kratkom vremenu. Svirao je okupljenima Beatlese,  "Jovano Jovanke","Besame Mucho", teme " Manhã De Carnaval" iz filma "Orfeu Negro" i " Anda Jaleo!", a okupljeni su samo uživali promatrajući nastup virtuoza u rangu onih za čije nastupe se nerijetko plaćaju karte u rangu od 150 kn pa na više. I dok Snoopyja nećemo najvjerojatnije vidjeti u dvorani Lisinski, nego prije u nekom kafiću u Zagrebu, preporučujem najtoplije svakoj osobi koja cijeni umijeće sviranja gitare da si barem jednom prilikom priušti poslušati ovog, stvarno fenomenalnog, majstora flamenco gitare čiju priču možda znaju rijetki, ali oni koji ga jednom dožive kako svira, neće ga lako zaboraviti.

Akustika @ RockmarkAkustika/Rockmark

Nakon Snoopyja se na maloj "pozornici" knjižare postavila četvorka pod imenom Dosh Lee. U svih 11 godina karijere, ovo im je bio prvi unplugged nastup. Sam Ogi je izjavio kako ne zna kako će ovo ispasti jer nikada na pozornici nije sjedio, osim dok je svirao bubnjeve (a i to se najvjerojatnije vrpoljio tijekom nastupa). Krenuli su s pjesmom "Bijeli Zeko" i nije prošlo ni pola pjesme, a Ognjen je već bio na nogama i "skakao", barem onoliko koliko mu je prostor dopuštao. Vremensko ograničenje im nije dopustilo da odsviraju za ovaj projekt standardnu set listu od 11 pjesama, ali su odsvirali, između ostalog, svoje poznate "Kaktus Galaktus", "Burek"i razne druge. Itekako ih je bilo zanimljivo poslušati u ovom nešto tišem i mirnijem obliku te se nadam kako im ovo neće biti posljednji unplugged jer su sinoć pokazali da umiju isti oblik nastupa i kvalitetno izvesti. Projekt "11 dana buke" još traje, sve do 23.11., a gdje će i s kim sve Dosh Lee nastupiti u danima koji slijede - provjerite ovdje.