Tko čeka, taj i dočeka! Skunk Anansie napokon ponovno u Zagrebu!
Foto: Skin (Skunk Anansie), credit: Filip Bušić

Tko čeka, taj i dočeka! Skunk Anansie napokon ponovno u Zagrebu!

Previše vremena je prošlo otkad je bend Skunk Anansie posljednji put nastupao u Zagrebu, publika se itekako već zaželjela ove britanske rock četvorke, no nakon 2 najavljena pa zatim i otkazana nastupa, jučerašnji koncert se iščekivao s dozom skeptičnosti. No nije bilo mjesta strahu jer ne samo da su došli, nego su napravili show za pamćenje!

Foto: Lovely Quinces, credit: Filip Bušić

No krenimo po redu, čast da bude predgrupa ovako kultnom bendu pripala je mladoj Dunji Ercegović koja je donedavno sama nastupala pod imenom Lovely Quinces. Jučer su Dunja i bend (koji je oformljen samo za ovu priliku) pola sata zagrijavali publiku na Šalati, a u repertoar se uvukla i jedna od najnovijih stvari „Sick in the Head“. Ima Dunja i glas i energiju, no nažalost njen vokal je bio pretih u odnosu na bend pa je čitav nastup, iako dobar, definitivno mogao zvučati i bolje.

Foto: Skunk Anansie, credit: Filip Bušić

Malo nakon 21h na pozornicu su se polagano penjali članovi Skunk Anansie, a najvećim je pljeskom naravno dočekana frontmenica Skin, žena koja je rođena za nastupanje. Skunk Anansie ovaj su put posjetili Hrvatsku u sklopu turneje kojom slave 25 godina karijere – samim time očekivanja od setliste su bila velika, no nismo ostali razočarani.

Koncert je otvoren s nabrijanom „Charlie Big Potato“ i odmah je bilo jasno da će ovo biti jedan od boljih koncerta u 2019. Moćna Skin pokazala je da s godinama postaje samo bolja i bolja, a publika je pratila svaki njen korak i oduševljeno reagirala na svaku zahtjevniju notu. Sljedeća po redu bila je „Because of You“, jedan od najvećih hitova benda. Skin ima nevjerojatnu sposobnost da u jednom trenutku zvuči anđeoski, dok već u sljedećem baci scream od kojeg se koža naježi, što je bilo očito i na ovoj izvedbi pa je samim time strašna činjenica da uz tolik talent ta žena i dalje iznimno podcijenjena vokalistica.  

Foto: Skunk Anansie, credit: Filip Bušić

Redali su se hit za hitom, a atmosfera je iz pjesme u pjesmu postajala sve užarenija. Od bacanja u publiku na „I Can Dream“, do nježne i delikatne „Brazen (Weep)“. „Twisted“ je podigao na noge i pomalo uspavane tribine – energija koju Skin, ali i ostatak benda imaju i kojom pristupaju svakoj pjesmi je nevjerojatna i na njihov nastup nije moguće ostati ravnodušan. „Weak“ je izvedena eksplozivno, kako toj pjesmi i priliči i meni je osobno definitivno favorit jučerašnjeg koncerta.

Foto: Skunk Anansie, credit: Filip Bušić

Radilo se o koncertu povodom impresivnih 25 godina karijere tako da su publici predstavljeni stariji hitovi, ali i oni koji će to tek postati. Za novije fanove tu je bila „Love Someone Else“ koja nešto više zadire u pop žanr, nego što smo od Skunk Anansie naviknuti čuti. No drugačije nije nužno i loše. Od starijih hitova u glavnom smo dijelu koncerta čuli i neizostavnu „Hedonism“ s kojom smo se svi bar jednom u životu poistovjetili i koju je publika zdušno pjevala od početka do kraja, a pred sam kraj koncerta dočekali smo i glasnu, žestoku i intenzivnu izvedbu „Yes, It's Fucking Political“ koja uživo zvuči još bolje nego studijska verzija. Koncert je bio posvećen svima, od imigranata do lokalaca, od starijih do novijih fanova – na nikoga se nije zaboravilo, a treba svakako pohvaliti i komunikaciju koju bend ima s publikom za vrijeme nastupa. Nešto naravno leži u iskustvu, no nešto je i u toj ležernosti kojom Skin i ostatak benda zrače na nastupima. 

Foto: Skunk Anansie, credit: Filip Bušić

Naravno da se ne ide doma bez bisa, pa i sama Skin je komentirala kako je Hrvatska rock zemlja - tako da smo, između ostalih, čuli još i „Secretly“ kao i Skunk Anansie verziju „Highway to Hell“ – nema što Skin ne može otpjevati.

Jedna stvar je očita, Skunk Anansie je i nakon toliko godina i dalje jedan od najboljih i najoriginalnijih rock bendova, a Skin, koja predvodi svo to ludilo, jedna je od  najžešćih i vokalno najsposobnijih frontmenica. Sretan im rođendan, nadamo se da ovaj put neće proći toliko vremena do sljedećeg koncerta.

Galeriju fotografija pogledajte ovdje!