Wintersun - standardno žestoki u Tvornici

Wintersun - standardno žestoki u Tvornici

Nakon nekoliko žestokih sezona iza nas, najžešći dio glazbene scene kao da ima tendenciju izbjegavati Zagreb. Nije da je došlo do potpune heavy metal suše, no broj potvrđenih koncerata prethodnih je sezona bio, ako ne, i duplo veći.

I finska metal scena u zadnjih je nekoliko godina sve tiša. Najveći bendovi polako pucaju po šavovima, mlađi nisu u mogućnosti napraviti revoluciju razmjera onoj kojoj su njihovi uzori napravili krajem devedesetih i na početku novog milenija. Zato danas više-manje svi bendovi žive na staroj slavi i sviraju diljem svijeta - negdje pred većom, negdje pred manjom publikom.

Uz sve to, jedno je sigurno - heavy metal publika je najodanija vrsta publike u glazbenoj industriji. 

Sinoć je to bio slučaj u Tvornici kulture, kada se očekivao nastup finskog benda Wintersun koji je nastao kao usputni projekt Jarija Maenpaa, tadašnjeg vokalista folk metal benda Ensiferum. Srećom Veliki pogon nije bio pregrađen pa su i sjedeća mjesta bila dostupna. Premda se za vrijeme nastupa predgrupa činilo kako će prostor ostati poluprazan, za vrijeme headlinera se ugodno popunio, da ne bi ispalo da je heavy metal u Zagrebu više mrtav od punka. 

Ekipa se na ovoj turneji očito jako dobro zabavlja. Još su sretniji jer je prvom dijelu europske turneje došao kraj, pred njima su Australija i Japan. Ako se oni dobro zabavljaju, publika se zabavlja još bolje. Čvrsti momci iz Finske kročili su na binu točno u 22 h, kako je i planirano. Uz velike, velike ovacije i odobravanje oduševljenih fanova od prvog odsviranog takta. Bend je to koji voli pozirati fotografima i svim fanovima koji ove trenutke žele ovjekovječiti u obliku fotografije ili videa.

Usput znaju i dobro svirati, pošteno protresti dvoranu. Pjevač se trudio iz petnih žila da pravilno odradi prijelaze između growla i clean vokala, a pritom da to dobro i zvuči. Bubnjar je vrhunski podržavao čitav show i fluidno držao priču na višoj razini. 

Premda na turneji predstavljaju novi album "The Forest Season", najbolje reakcije dobili su na stare hitove na kojima su frajeri ispred bine odrasli. Elegantna melodija isprepletena u distorzirani ritam uz minimalne elemente folk glazbe ono je po čemu je ovaj bend poznat i zbog čega je stekao svjetsku slavu. Fanovi su jedva dočekali protresti glavu na "Winter Madness" ili "Loneliness". Kompleksna djela malo su duljeg trajanja, tako da se na setlisti našlo samo devet pjesama, što je bilo i više nego dovoljno. 

Lijepo je vidjeti kako ovaj bend još uvijek može napraviti odličnu svirku s puno entuzijazma. Atmosferu su nabrijali do maksimuma, odradili svirku koja je iznad prosjeka. No, s druge strane, nekako standardno i očekivano iznad prosjeka. Stara slava gura dalje.


Setlista:
Awaken From The Dark Slumber (Spring)
Winter Madness
Beyond The Dark Sun
Death and The Healing 
Sons of Winter and Stars
Loneliness (Winter)
Starchild
Eternal Darkness (Autumn)

Bis
Time