TI + Ensh u Tvornici – To nisu samo reči

TI + Ensh u Tvornici – To nisu samo reči

Beogradski tandem makedonskih korijena TI, jučer je u ispunjenom Malom pogonu Tvornice kulture predstavio gotovo čitav Bandcamp opus, pretvorivši koncert u arkadijsku paletu sinestezijski opipljivih tonova prožetih romantikom i pozitivnom energijom.

Stigavši u epicentar zbivanja potkraj nastupa kanadsko-srpskog elektronskog glazbenika i producenta, Milenka Vujoševića, koji djeluje pod umjetničkim imenom Ensh, bilo je vidljivo kako je YEM kolektiv još jednom dobro procijenio apetite svoje publike i u pozamašnom je broju privukao u jedan od svojih brloga. Naime, ovo je bio posljednji gig u sklopu ovotjedne koncertne mini-trilogije u organizaciji spomenutog kolektiva (srijeda – VVhile i ### u Klub.-u, četvrtak – ESC Life, Lolita i Mark Mrakovčić u Tvornici).

Komentari prisutnih na Enshov glazbeni performans dali su naslutiti kako je publika prisustvovala solidno odrađenom nastupu bez nekih zamjerki, ali i prevelikog oduševljenja. Tome je vjerojatno pogodovala i činjenica da na ovim prostorima nastupa tek odnedavna te još uvijek nije afirmirano ime na regionalnoj sceni. Budući da dijeli senzibilitet glazbenog izričaja s onim koji njeguju Ilija i Trajče, pokazao se dobrim odabirom za uvertiru u plesno sanjivu atmosferu grupe Ti. Uzevši u obzir da Ensh kao primarni glazbeni uzor navodi Björk, čiju je pjesmu “Enjoy” s albuma “Post” iz 1995. godine i obradio, ne čudi kako je glazba koju stvara ipak nešto eksperimentalnijeg ruha. Pjesma koja najviše podsjeća na duo Ti nosi ime “Ćuti” i ujedno je jedina čiji je tekst napisan na srpskom jeziku. Time je Milenko jasno dao do znanja da je svoju dugogodišnju adresu u Torontu zamijenio beogradskom s ciljem fokusiranja na Srbiju i regiju.

 

U 22:35 stage su prisvojili Ilija Duni i Trajče Nikolovski, otpočevši nastup benda Ti. Set su otvorili pjesmom “Ja tebe nemam” s EP-ja “Koliko dana”, čime je bilo evidentno kako koncert neće biti isključivo podređen šturoj promociji aktualnog uratka “Život u dvoje”. Publika je od samog početka pjevušenjem i bučnim pljeskom pokazala kako nema namjeru biti u ulozi pasivnih promatrača, što je bendu pomoglo ostvariti simbiotičku komunikaciju koja se pulsirajući protezala tijekom čitavih sat i pol trajanja koncerta. Nakon otvarajuće pjesme, uslijedile su tri trake s njihova debitantskog albuma “Vidimo se!”, “Sudbina”, “Naša drama” i “Ke izgaram”.

Melodična Ilijina gitara u kombinaciji s pozadinskom matricom, upotpunjena Trajčevljevim vještim manevriranjem elektronskim bubnjevima zvuči iznimno harmonično, dok kompatibilnost njihovih sazvučnih vokala pojačava dojam pjevnosti. Ukupnost zvukova na trenutke može zavarati kako se radi o sastavu od najmanje četiri člana, što je definitivno pohvalno. Bitan aspekt nastupa bili su i neizostavni vizuali psihodelične naravi – oksimoronski melankolično i radosno te hipnagogijski, između stanja budnosti i sna.

Predstavljanje aktualnog projekta započelo je tek izvedbom pete pjesme “Pravi čas”, što nije umanjilo intenzitet dobre atmosfere. Upravo je to pokazatelj fino aranžiranog repertoara unutar kojeg zaista je predstavljen čitav promocijski materijal bez da publika u bilo kojem trenutku osjeti zasićenost novim pjesmama. Do kraja regularnog dijela koncerta, Ti je odsvirao još devet odmjereno raspoređenih pjesama, od kojih je publika najbolje prihvatila aktualni singl Život u dvoje” i ostatak pjesama s EP-ja “Koliko dana”, posebice “Da ti želim dobra jutra” i “Vidimo se”.

Za vrijeme bisa, tijekom kojeg su izvedene tri pjesme, koncert je dosegao svoj vrhunac, a publika je s najvećim oduševljenjem primila pjesmu “To su samo reči”. Nakon riječi pozdrava i zahvale te Ilijinog silaska s bine, publika nije htjela prihvatiti završetak, na što je Trajče odgovorio sviranjem bubnjeva i pozivanjem svog bendovskog kolege da se vrati na pozornicu. U drugoj rundi bisa, karizmatični je dvojac odsvirao još dvije pjesme – obradu pjesme “Istata sostojba” makedonskog benda Padot na Vizantija i zaključnu “Nešto se ne vraća”.