Clutch u Tvornici - sjedi, 5!

Clutch u Tvornici - sjedi, 5!

Nije prošlo ni tjedan dana, a Tvornica je opet ponudila više nego dobar razlog da se, bez obzira na predstojeći radni dan i (pre)rano buđenje, dovučem na drugi kraj grada – u Zagreb je stigao Clutch. Ovi američki rockeri prvi su put nastupili u našim krajevima, pa ni ne čudi što je koncert bez problema rasprodao Močvaru, a zatim i Tvornicu. A vjerojatno bi i neki veći prostor, no onda bi se izgubio dio „prisnosti“ koje pružaju klupski koncerti, pa možda i bolje da je ostalo ovako.

Kao uvertiru u večer odabrana su dva zagrebačka stoner benda, Cojones i She Loves Pablo. Moram priznati da sam se jako veselila što ću napokon imati priliku uživo čuti Cojonese, budući da se o njima oko mene uvijek pričalo s dozom oduševljenja. Očito i s razlogom, jer su dečki, popraćeni epilepsija svjetlima, definitivno opravdali sva očekivanja. Iako je sama svirka bila preglasna za moj ukus i bubnjiće, Cojonesi su pošteno prodrmali Tvornicu, a usput i najavili svoj novi album i turneju. Jedva čekamo! 

Cojones

Nakon njih, i čak par minuta prije no što je bilo predviđeno po satnici, na pozornicu se popela ekipa čije nastupe smo već milijun puta popratili i nahvalili – She Loves Pablo. Međutim, napravit ćemo to i milijun prvi put jer Pablovci sa svakim nastupom zvuče sve zrelije, uigranije i opuštenije. Vidno raspoloženi, dečki su odsvirali nekolicinu svojih najjačih stvari, poput „Mother Of All“, „Rubber Band“ i „Next Of Kin“, na kojoj im se pridružio i Nenad Gajić. Standardno dobra svirka, keep up the good work. 

She Loves Pablo

I onda je došlo vrijeme i za glavnu atrakciju večeri, koja je, kao što je to u Tvornici bilo i par dana ranije, dočekana s ovacijama i nestrpljenjem. Već po načinu na koji su se ovi iskusni rockeri dogegali na pozornicu Velikog pogona bilo je jasno kakva će ovo biti večer – puno dobre svirke, ali i još bolje zafrkancije. Uvodna „The House That Peterbilt“ popraćena je gromoglasnim pljeskom, no nažalost, barem što se tribina i balkona tiče, i  jako slabim zvukom, koji se kroz par pjesama ipak „ustabilio“. Druga „Who Wants To Rock“ dočekana je još glasnije i energičnije, no sve je to bilo dječja igra dok na red nije došla „The Regulator“. Tvornicom se složno orilo, dok su zrakom pive letjele u svim smjerovima. 

Clutch

Clutch je prašio žestoko i beskompromisno, Fallon je energijom klinca od 20 godina rasturao na mikrofonu, usnoj harmonici, čak i cowbellu, redali su se jedan hit za drugim,  a atmosfera je bila na vrhuncu kad su započeli prvi taktovi  žestoke „Earth Rocker“. Dečki iz Cutcha odlično komuniciraju s publikom, koja je reagirala na njihov svaki mig i na svaki način motiviranja (iako publiku jučer uopće nije bilo potrebno motivirati), a to je kvaliteta koju rijetki bend ima, ma koliko bili iskusni. I onda, taman kad pomisliš da ni atmosfera ni svirka ne mogu bit bolje, oni počnu derat po novom albumu, zaredaju „X-Ray Visions“, „Firebirds!“ i „Son Of Virginia“, totalno razgale dupkom punu dvoranu i ubiju ti i ono malo energije što je ostalo nakon cjelovečernjeg skakanja. 

Clutch

Bis, bez kojeg ekipi iz Clutcha vjerojatno ne bi bilo omogućeno napustiti Tvornicu, završio je s „Electric Worry“ i „One Eye Dollar“, a publika je Veliki pogon napuštala ozarenih lica. Ne samo Clutchu, već i Cojonesima i She Loves Pablu uistinu svaka čast, sva su tri benda zaslužna za večer koja će se pamtiti! 

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE