Elemental - neprepoznatljivi otvorili novo poglavlje karijere
foto: Elemental, credit: Ivan Peček

Elemental - neprepoznatljivi otvorili novo poglavlje karijere

Dvadeset godina postojati kao kolektiv i ne izgorjeti u ludilu domaće glazbene scene nije nimalo lak zadatak. Elemental je sinoć dokazao da nakon dva desetljeća još uvijek postoje, misle ozbiljno, ali i da su zakoračili stepenicu iznad – zreliji i pametniji.

Dvije slavljeničke večeri u Tvornici kulture koju je ovaj bend po prvi put pretvorio u ozbiljnu koncertnu dvoranu dostojnu europske razine. Elegancija i umjerenost prve je večeri, na njihovom koncertu, predstavila Elemental u potpuno novom svjetlu. Ozbiljniji od onog na što je publika navikla, ispunili su pozornicu čiju je pozadinu činila scenografija koja se sastojala od niza malih lampica i nekoliko posebno postavljenih reflektora kojima je dodatno začinjen klupski ugođaj. Zagrebačku su hip hop scenu davnih dana uspjeli uznemiriti i promijeniti, a sada su ljestvicu postavili I na koncertnu scenu. Ne u smislu nabrijanog spektakla, već u emotivnom pristupu kvalitete klupskog nastupa koji je obilovao ženstvenošću i senzualnošću. Stolice na podiju bile su poprilično iznenađenje jer sjedeći Elementalov koncert teško je zamisliti, no kada se slušatelj lagano uljuljka u ritam njihovih uspješnica priča dobiva smisao, a cjelina postaje zaokružena i kompletna.

foto: Elemental, credit: Ivan Peček

Kemija unutar benda nikada nije bila bolja, perfekcionističkom pristupu svakoj instrumentaloj jedinici jednako dobro parira Remi svojim glasom, stavom i pokretom koji je te večeri bio izuzetno strastven, decentan, ali jednako tako i dovoljno umjeren da javnosti na samo sebi svojstven način pokaže kako se mala bahata reperica pretvorila u snažnu ženu sa stavom koja je neumorno uspjela ostati vjerna vlastitim idealima svih ovih godina. Jer, ruku na srce, ipak je ona ta oko koje se cijela priča vrti. Ona je Elemental, ona je svaki stih uz koji se ili pije ili ljuti ili plače.

Elementalfoto: Elemental, credit: Ivan Peček

Osjetiti pozitivnu energiju kojom su ispunili prostor rijetka je prilika uživati u ljepoti ljubavi benda i odane publike koja nije mogla odoljeti plesnom ritmu i ustati sa stolica, pronaći svoj dio dvorane i zabrijati u svom nekom svijetu, spontano povedeni osjećajem.

Kada misliš da ne može bolje, jer im naprosto ne možeš odoljeti, dođe bis. Nastaje kaos, no ne onaj divlji na koji smo svi navikli – jedan uragan emocija, romantičnih, nježnih, dok ti je tijelo prisutno, ali duša je odlutala daleko, daleko u najdalje i najdublje sfere svake note i svakog stiha Elementala.

Ovo je neki novi bend. Prvo poglavlje nove ere uspješno je napisano. Jer, to je naša priroda i društvo, a onaj tko joj prkosi, taj će trajati.