Korpiklaani, Turisas i Trollfest – folk metal veselje u Tvornici kulture

Korpiklaani, Turisas i Trollfest – folk metal veselje u Tvornici kulture

U utorak 12. 3. posjetila su nas 3 folk metal titana – Trollfest, Turisas i Korpiklaani. Poput omanje vojske, ova 3 benda protutnjali su Tvornicom i malokoga ostavili ravnodušnim.

Jedna će činjenica zauvijek biti čvrsta poput stupa koji nosi svemir: Hrvati se vole dobro provoditi. Nekako nam je to u krvi. Ovog su utorka u Tvornicu došle tri skupine ratnika i bardova kojima je vrhunski provod u opisu posla: Norvežani Trollfest i Finci Turisas i Korpiklaani. Došli su u sklopu prigodno nazvane turneje Wayfarers and Warriors. Lineup je obećavao spektakl, a Tvornici se moglo vidjeti raznoliku publiku – od metalaca u majicama bendova i koži i pojedinaca s dugim kaputima do para koji je na koncert stigao u punoj ratnoj spremi (oklopi, kacige itd.) i izvrsno napravljenim warpaintom. Svaka čast za ideju i izvedbu.

Sve je počelo s Trollfestom koji svoju glazbu, prikladno, opisuje kao Balkan metal, a tekstove piše na trollspråku koji je mješavina norveškog i njemačkog. Većina benda je na pozornicu kročila odjevena u haljine slične onima kakve nose Disneyjeve princeze i šminkom koja je bila nešto između draga i corpse painta. Sa sobom su donijeli i hrpu balona koji su do kraja večeri letjeli uokolo. Bili su iznimno veseli i dobro raspoloženi i isto su raspoloženje prenijeli na publiku koja se tek počela skupljati u Tvornici. Počastili su nas obradom pjesme "Toxic" (da, Britney Spears) te svojim uspješnicama poput "Kaptein Kaos" i "Professor Otto". Ipak i od publike su zahtijevali određenu aktivnost: u jednom trenutku su publiku podijelili na pola i dok je jedan dio sjedio, drugi je morao skakati i tako do zamijene uloga. Nekada su metal koncerti bolji od teretane. Zabava je svoj vrhunac doživjela na kraju s pjesmama "Espen Bin Askeladden" i "Helvetens Hunden Garm". Na prvoj je basist poveo "vlakić" kroz Tvornicu, a na drugoj su natjerali publiku da laje s njima. Sve u svemu, izvrstan početak večeri. Voljela bih uskoro doživjeti njihov samostalni koncert da vidim koliko bi kaosa upakirali u nešto više vremena.

Nakon njih su nastupili ratnički raspoloženi Turisas. Na pozornici su stajale zastave i freska u bizantskom stilu, lagano vraćajući atmosferu u doba kada su Vikinzi dospjeli do Bizanta, a skupina njih je čak tamo i ostala kao posebna careva garda. To su "Varangian guard" kojima su Turisas i posvetili album "The Varangian Way" koji je činio solidan dio setliste. Čini se da nedavne promjene u postavi benda nisu utjecale ni na zvuk ni raspoloženje jer su se ovi Finci doimali uigrano i usvirano. Otvorili su s "As Torches Rise", a sada već ugodno popunjena Tvornica pala je u trans. Mathias Nygård i njegova ratnički obojena ekipa dizali su adrenalin svima prisutnima. To se najviše osjetilo na "To Holmgard and Beyond" na kojoj je Tvornica postala drakkar, a publika skupina Vikinga koja plovi u nepoznato. Na to su nizali "In the Court of Jarisleif" i "Greek Fire". Da je netko u tom trenutku uletio u Tvornicu i viknuo "Vani je rat!", vjerujem da bi svi izašli i borili se golim rukama. Komunikacija benda i publike bila je izvrsna, a Nygård je više puta izjavio da je prošlo predugo od zadnjeg susreta (i doista jest – prije Tvornice su u Hrvatskoj bili 2009. s Cradle of Filth i Moonspellom). Nygård je bio jako simpatičan, a u jednom trenutku se počelo vidjeti i koliko se trudi – warpaint na licu mu se počeo topiti. Prvi dio su zatvorili izvedbama "Stand Up And Fight" i "Rasputin", a publika se naprosto raspametila. "We want more", uzbuđeno su vikali. I dobili su "još", u nešto drukčijem izdanju. Turisas je za bis priredio akustični nastup te su nam pružili sirovije, ali emocijama nabijenije izvedbe "The March of The Varangian Guard" i "For Your Own Good". Izvrstan potez. Mislim da su Turisas rijetke ostavili ravnodušnima. Činilo mi se kao da je to sve, vrhunac,, da svi možemo poći kućama iako headliner još uvijek nije nastupio.

Nakon pauze stigli su stari prijatelji iz Finske: Korpiklaani. Šumski klan je u Tvornici zadnji put bio 2015. u pratnji Arkone i Striboga, a ovog puta su promovirali posljednji album "Kulkija". To je album sličan "Noiti" iz 2015., zvukom i temama nešto ozbiljniji od prethodnih. Takva se atmosfera osjetila u njihovom nastupu. S novog albuma odsvirali su devet numera i to odmah na početku (uz iznimku pjesme Man With A Plan). Neobičan, ali hrabar potez. Publika je na nove pjesme odlično reagirala unatoč tome što su nove i na finskom. Ako me slušanje skandinavskih i finskih bendova išta naučilo, to je da u glazbi jezične barijere ne vrijede. Nastup je bio živahan i veseo, kako i priliči bendu koji je folk metal predstavio široj publici. Ipak, na trenutke mi se činilo da fali neke spontanosti koju su prethodna dva benda imala. Frontmen Jonne Järvella zvučao je dobro, još bolje pozirao fotografima, ali nije bilo nekakve spontane komunikacije s publikom. Možda je to u skladu s njihovom glazbenom evolucijom. Zapravo im ne zamjeram to što su nas odmah zasuli rafalnom paljbom pjesama s najnovijeg albuma. Iako bih osobno u taj dio setliste ubacila neke starije pjesme, ne mogu poreći da su nove stvari kvalitetne i da će s vremenom još više prirasti srcima publike. Ne treba bendovima osporavati glazbenu evoluciju: ne možemo očekivati da će Korpiklaani do kraja života štancati samo ode alkoholnim pićima (iako im vjerojatno to ne bi zamjerili). Od novih stvari najviše su se isticale "Harmaja" i "Henkselipoika". Ova je šumska družina hitove ostavila za kraj, među ostalim "Lempo", himnu s gore spomenute "Noite" te "Wooden Pints". Na bisu su prvo izveli "Beer Beer", a na vokalu je Jonnea zamijenila djevojka koja se popela na pozornicu i otpjevala prepjev te pjesme na hrvatskom. Osobno mi nije "sjeo", ali svaka čast na hrabrosti. Koncert su zatvorili možda svojim najpoznatijim pjesmama "Vodka" i "Happy Little Boozer", odama hedonizmu i pićima koja nas čine hrabrijima i jačima.

Iako su neki od najboljih folk metal albuma snimljeni prije 10 i više godina, ovaj neobični žanr i dalje žari i pali. Bilo da se tematski bavi narodnim pričama i folklorom, legendama o ratnicima ili zabavom i hedonizmom, još će dugo zabavljati mnoge. Jedno je sigurno: svaki od bendova koji su sinoć nastupili uvijek će biti toplo dočekan u Hrvatskoj jer dobrog provoda nikad nije dosta.