Porto Morto ne čeka na zaplet
foto: Porto Morto, credit: Nikola Knežević/music-box.hr

Porto Morto ne čeka na zaplet

Porto Morto sinoć su po drugi puta nastupili u Tvornici kulture predstavivši nam svoj drugi studijski album „Portofon“. Nakon prvog debitantskog albuma „Porto Morto“ servirali su nam nešto novo i drugačije, mješavinu jazza, funka i rocka s dozom Rundeka koji gostuje u pjesmi „Hodaj“.

Inače, Porto Morto je dijete zagrebačkog JeboTon ansambla, rođeno 2011., a od tada aktivno radi na pjesmama koje, vjerujem, nikoga nisu ostavile ravnodušnim svojim inovativnim prizvukom i neobičnim, gotovo poetskim tekstovima.

foto: Porto Morto, credit: Nikola Knežević/music-box.hr

Tvornica je bila ugodno popunjena, a bend je dočekan glasnim ovacijama publike koja ih je željno dočekala uz nekih pola sata zakašnjenja. Odmah su opalili dva hita s albuma prvijenca servirana s "Ručkom u podne", ostavivši publiku da gladuje za komadićem novog albuma. Stvar je brzo ispravljena rafalom novijih pjesama od kojih se psihodelični zalogajčić "Šećer" istaknuo bacivši nas u svojevrsni trans umotan u ambijentalne prizvuke prirode i društva. Nedugo nakon parminutnog slatkog drijemeža uslijedio je singl "Kuća" koju su ne-limeni članovi benda uprizorili maskama na glavi u obliku kuća. Lagani elektronički prizvuk rasplesao je okupljene, no tu više nije bilo čekanja na zaplet jer je vrhuncu koncerta definitivno pridonijela peta kuća na pozornici aka Darko Rundek koji se pridružio kolektivu u sljedećem hitu „Hodaj“. S njime smo zajedno ponovili abecedu, ili barem jedan dio, uz bas koji vas jednostavno tjera da prodrmate kukove. U tom ritmu se proslavio i „Zadnji dan zime“ s mjesec dana zakašnjenja, ali koga briga. Nakon preko sat vremena svirke činilo se da je došao kraj, no publika je gromoglasnim pljeskom izmamila bend na bis od čak pet pjesama s kojim su pritisnuli svu preostalu dugmad na Portofonu. Bis je možda mogao biti i kraći da su zaokružili večer s odsviranim preostalim pjesmama s novog albuma, no čini se da je bendu stalo do želja publike i da ljubitelji albuma prvijenca dobiju i svoj dio kolača. U svakom slučaju – pohvalno.

foto: Porto Morto, credit: Nikola Knežević/music-box.hr

Porto Morto bend je koji se razvija eksponencijalnom brzinom, vješto pliva između više žanrova i pravo je osvježenje na alternativnoj sceni. S obzirom na uspjeh u Hrvatskoj i regiji, ne sumnjamo da će i ovaj album donijeti uspjeh, a u kakve će se vode baciti u sljedećim projektima možemo samo nagađati, no s nestrpljenjem ih očekujemo.