David Eugene Edwards & Alexander Hacke – glazbeni egzorcizam u Tvornici kulture

David Eugene Edwards & Alexander Hacke – glazbeni egzorcizam u Tvornici kulture

Jedan je bio član kultne njemačke eksperimentalne-industrial grupe Einstürzende Neubauten, drugi je vođa neofolk institucije Wovenhand, povezali su se u ranim danima benda 16 Horsepower, a ta veza je nakon dugog niza godina iznjedrila jednu od najintrigantnijih glazbenih kolaboracija – “Risha”.

Na prvu, David Eugene Edwards i Alexander Hacke možda djeluju kao nespojiva kombinacija. Oni su dva potpuno različita svijeta, dva različita stila, dvije dijametralno suprotne energije, no paradoksalno, te razlike čine ih savršeno komplementarnima. S jedne strane imamo Edwardsa, fascinantno biće iz druge dimenzije, mističnu ličnost nadnaravnog glasa kojim zaziva svevišnjeg, protjeruje zloduhe, upozorava, propovijeda, moli za spasenje… U njegovog prisutnosti teško je primijetiti bilo koga drugoga, osim ako taj drugi nije Alexander Hacke. Gotovo neobjašnjive pojave i zarazno pozitivne energije, Hacke elektronskim ritmovima i čudnovatim zvukovima upotpunjuje i pojačava intenzitet Edwardsovih mantri i zaziva. Rezultat te egzotične kombinacije suvremenog i tradicionalnog je mistična, intenzivna imeditativna atmosfera koja se jučer prelila i “pojela” publiku u Tvornici kulture. Hacke i Edwards na pozornici su u potpunosti uronjeni u svoju glazbu, Edwards se doima gotovo opsjednutim ,a Hacke osjeća svaku notu i ritam cijelim svojim bićem. Njih dvojica sviraju zbog sebe, sviraju glazbu radi glazbe, s publikom nemaju gotovo nikakav kontakt te se čini da bi jednako uživali i kad nitko ne bi bio prisutan dok god imaju priliku dati dah života svojim melodijama i u tome neizrecivo uživaju.

Edwards i Hacke spajanjem nespojivog stvorili su nešto magično, neobično i teško objašnjivo riječima. Vidjeti ih uživo iznimno je iskustvo te se nadamo da ćemo imati priliku još jednom svjedočiti ovom nesvakidašnjem glazbenom obredu.