Vatra u Tvornici proslavila 18 godina
Foto: Vatra, credit: Goran Berović

Vatra u Tvornici proslavila 18 godina

Povodom 18. rođendana, Vatra je u Tvornici kulture odlučila prirediti dvodnevnu manifestaciju kojom bi ga obilježili. Dok je koncert u petak bio akustične naravi s mjestima za sjedenje, u subotu je bio električni na kojem nikome nije palo na pamet sjesti za predah.

Iako nisam bio u mogućnosti prisustvovati akustičnoj verziji kako bih ih usporedio, električni je dio bio dovoljno posjećen da zadovolji kapacitet mjesta održavanja. Naravno, osim pristupa glazbi primarna je razlika bila u tome što u subotu nije bilo mjesta za sjesti. No, publiku – većinom žensku – taj dio koncerta nije previše zabrinjavao jer su ionako svi gravitirali prema pozornici, a ne od nje. Uz kašnjenje od solidnih 20-ak min, napokon su stigli na pozornicu, započevši elektroničkim uvodom "Mišolovke". Već kod refrena se osjetilo da nisu naučili lekciju iz Lisinskog prošle godine. Naime, reflektori su opet bili prejaki te su na trenutke u potpunosti zaslijepili publiku, osobito onu u prvim redovima, a mogle su se vidjeti i čuti reakcije negodovanja. Barem je zvuk bio dobar što se odmah vidjelo – odnosno čulo – kada je započeo "Gorim". Ipak su sa sve većom popularnošću i tehnikalije pod povećalom, a ne samo imidž.

Foto: Vatra, credit: Goran Berović

Kao što je i ime govorilo, ovo je bio električni dio dvodnevnog boravka u Tvornici. I baš kako bi i trebao biti, bio je nepretenciozan. Sve se svodilo na dinamiku, tempo i dobru energiju. Osjetilo se da je ovdje Vatra više na domaćem terenu nego u koncertnim dvoranama. Ubrzo je uslijedila i Dečakova zahvala posjećenosti koncerta uz pregršt ostalih besplatnih zadnjih dana prije negoli je započelo zagrijavanje publike uz "Tremolo". Kao kratki predah smo čuli par Zeppelinovih rifova, demonstriravši time tko su im idoli. Zatim smo nakon malo komentiranja slavonskih slavlja dobili na znanje da ubrzo pripremaju još jedan koncert na krovu MSU-a pa tko voli... Nadalje, dok smo se kretali u blizini "Saturna", u orbitu benda je doletio grudnjak jedne od uživljenijih obožavateljica koja očito voli ružičasto. Osim njihovog rođendana, jedna je Martina u publici također slavila pa joj je publika otpjevala i jednu rođendansku uz najbolje želje.

Foto: Vatra, credit: Goran Berović

Nježniji dio repertoara je poveo "Eskim" sa svojim blagim teksturama i natruhama snježne romantike, dok je u "Jantara" publika ulogu rasvjete uzela u vlastite ruke. A za nešto potpuno drukčije – i ono najvažnije na cijelom koncertu – mogli smo čuti "Sekvoje" s novog albuma koji izlazi u rujnu. Sasvim dobra alt rock skladba uz poneke elemente synthpopa i malo alternativnije elektronike. Lijepo za znati da nisu u potpunosti odlučili zabrazditi čistom komercijalom, a i publika je bila oduševljena ako ne računamo par uljeza. Također smo još malo glazbenih utjecaja imali prilike čuti kad su pred kraj omiljene "Mornarske majice" počeli odzvanjati stihovi The Killersa.

Foto: Vatra, credit: Goran Berović

Pred bis smo dobili "Bilo je dobro dok je trajalo" i "Kraj" u vrlo ugodnom aranžmanu, a za sam kraj "Tango", "Rusku" i "Vrati se". Više ni ne treba nagađati u čemu će publika najviše uživati. U konačnici je to bio dobar koncert, obavljen u ugodnoj atmosferi s raspoloženom publikom. Ako nekome dva dana zaredom nije bilo dovoljno, morat će se nažalost strpjeti do srpnja da bi ih ponovno vidjeli. Dotad, u prodaji je snimka akustičnog koncerta iz Lisinskog pa vi nestrpljivi slobodno iskoristite priliku dok ne dođe vrijeme.