Chill out u Vintageu uz Johna Garciu

Chill out u Vintageu uz Johna Garciu

Je li vam se ikad dogodilo da odete na koncert izvođača kojeg ne znate najbolje (ili uopće) i ostanete potpuno zadivljeni onim što se čuli? E to se meni dogodilo sinoć u Vintage Industrial Baru, gdje smo uživali u dvije odlične svirke, Bellhound Choira i Johna Garcie.

Već pri ulasku u koncertni dio VIB-a bilo je jasno ovo neće biti jedna u nizu akustičnih svirki, nego da nas očekuje nešto u najmanju ruku zanimljivo. U skladu s nazivom turneje "The Living Room Sessions" na pozornici su nas dočekala dva kauča, u pozadini palme, na stoliću cuga. A pozornicom je prvi zavladao, i to je uistinu najbolja riječ za njegovu jučerašnju svirku, Bellhound Choir koji nas je pridobio svojim bluesy folk notama. Bellhound Choir naziv je solo projekta glazbenika Christiana Hede Madsena i zasad je još poprilična enigma za publiku pa tako ni ne čudi previše što je za vrijeme njegova nastupa dvorana Vintagea bila gotovo prazna.

Bellhound ChoirBellhound Choir

No nekolicina nas koja se tamo zatekla ranije bila je privučena pred pozornicu melodijama koje zvuče kao kombinacija Erica Claptona i soundtrackova za Sons of Anarchy. Mračne note i impresivan Christianov raspon glasa ostavili su moćan dojam, a oni koji su došli isključivo na Garciu zbilja ne znaju kakvu su divnu glazbu propustili. Iznimno samozatajan, ali i simpatičan Christian zatvorio je svoj nastup pjesmama "Slow Pain" i "Distant Horizons", njegov glas i talent se mogu mjeriti s bilo kojim "razvikanijim" glazbenicima i želimo mu svu sreću u daljnjoj karijeri.

John GarciaJohn Garcia

Nakon kratke pauze u Vintageu se događala seoba naroda prema pozornici, a u dnevnom boravku su se smještali legendarni stoner John Garcia  u pratnji Ehrena Grobana na gitari. Svirku su otvorili s pjesmom "Kentucky" Garciina sadašnjeg benda Hermano, nakon čega su prešli na Kyussov hit "Phototropic". Od samog početka u klubu je vladala dobra atmosfera koja je potvrdila da je bivši vokal Kyussa (između ostalog)  itekako dobrodošao u Zagreb. Publika je očito uživala, a oni najopušteniji, na koje je očito djelovala "dnevni boravak" atmosfera, zavalili su se po podu i u koncertu uživali iz žablje perspektive.

PublikaPublika je uživala u opuštenoj atmosferi

Vjerojatno potaknut oduševljenim reakcijama sinoćnje publike, Garcia nam je povjerio kako je nastala turneja "The Living Room Sessions" i koliko je u biti teško svirati "unplugged" jer se, kako on kaže, glazbenici nemaju iza čega sakriti. Sudeći prema jučerašnjoj svirci, Garcii i Grobanu to ionako nije potrebno jer su jedan i drugi definitivno majstori svoje profesije. Pokazalo se to i izvedbama pjesme "5000 Miles", koja je prva izmamila onaj pravi pljesak kakav znamo viđati u VIB-u, a zatim Grobanove instrumentalne izvedbe pjesme nepoznata naziva tijekom koje smo svi imali priliku vidjeti kako stvarno zvuči virtuoznost na gitari. Tijekom nastupa, Garcia i Groban izveli su neke od najvećih hitova iz cjelokupne karijere Garcie, poput "Don't even think about it", "Argleben" i "Gardenia", ali uistinu nema smisla pogađati koje su izvedbe bile najbolje, jer jednostavno, sve su bile fantastične.

Jedan od dva para koji se podružio s glazbenicima na pozorniciJedan od dva para koji se podružio s glazbenicima na pozornici

Na samoj svirci je bilo svega, od bračnih parova koji su uz poznatu "El Rodeo" i besplatnu cugu na pozornici slavili godišnjicu braka, do umiranja od smijeha na pivsku bocu koja je nekome ispala taman kad smo svi uživali u romantičnim notama pa do Grobanove priče o tome kako se pogubio u Zagrebu, koja možda nije baš imala neku poantu, ali nam je svima bila silno simpatična. Ne kaže se bez razloga "Vrijeme leti kad se zabavljaš" i eto ti već kraja regularnog dijela koncerta, koji je zaokružen Kyussovom "Space Cadet", a na koju se publika već raspametila. Kako to na ovakvim koncertima biva, publika se nije dala otjerat od pozornice i nakon podužeg nagovaranja, ali očito na obostrano veselje, ovaj je odličan koncert završen čime nego legendarnom Kyussovom "Green Machine".

Ehren GrobanEhren Groban

Jedan od onih koncerata o kojima će se dugo pričati, s odlično raspoloženim glazbenicima, prisnom i toplom atmosferom i u svakom smislu "nadahnutom" publikom. Da bi stvar bila još bolja, od Garcie smo saznali i da se jučerašnji koncert snimao te da bi trebao kroz dogledno vrijeme biti i objavljen. Najprije Bellhound Choir, a zatim kombinacija Garcie i Grobana itekako su zaslužili odlične reakcije jučerašnje publike i definitivno bismo ih sve zajedno, u nekom drugom dnevnom boravku, voljeli uskoro opet vidjeti.

Galeriju fotografija pogledajte na ovom linku.