Vrhunska glazba i odlična atmosfera na Good Vibrationsu

Vrhunska glazba i odlična atmosfera na Good Vibrationsu

Teško je odlučno i sigurno izdvojiti jednu riječ koja bi opisala sinoćnje melodije koje su se širile iz prostora Vintagea i,teško je istaknuti samo jednu emociju koja je nastajala tijekom svirki. Logično, jer ondje je bilo prelijevanja raznih podžanrova elektronike, rocka, jazza, njihovih međusobnih kombinacija i raznih efekata. Svi su ti elementi rezultirano prikazani u osmjesima i brzim koracima publike koja se vrlo brzo i slobodno prepustila ovim dobrim vibracijama. Pričam o hvalevrijednim bendovima Mangroove, Chui i o novom projektu pod palicom Janka Novoselića - Kozmodrum. Posebice bih istaknula slobodnu atmosferu s prostora na kojemu su izvođači svirali; svi se oni već dovoljno znaju da si međusobno sviraju na svirkama, smiju se prilikom eksperimentiranja i jammanja i jednostavno uživaju u onome što rade. A to zaista jako dobro rade.

Program je vrlo dobro isplaniran; rekla bih kao komad ukusne torte čiji te prvi zalogaj obori, a zatim jedva čekaš pojesti onaj ostatak u kojemu ćeš još više uživati. Pomalo apsurdna usporedba, no dečki i djevojka iz Mangroovea su bili upravo taj prvi zalogaj koji je zagrijao binu za naredne izvođače. Iako su tekstovi ispunjeni blagom i ugodnom melankolijom, istaknula bih Željkin nastup koji je odradila toliko pozitivnim gestama i mimikama da uopće ne sumnjam da barem polovica publike nije osjetila njene emocije. Još ću samo istaknuti izraze lica Tonija za klavijaturom koji jednostavno govori koliko uživa za tom pozicijom, i uz to - savršeno zaokruživanje ovog nastupa trubom i bubnjevima. Naime, Mangroove je sinoć bio jedini bend koji je predstavljen vokalno i instrumentalno. Tako su pripremili binu za Chui i Kozmodrum koji su dominirali na svojim instrumentalima.

Došao je i s razlogom dugoočekivani Chui. Taj razlog potpisujem činjenici da su nahvaljeni od strane domaće publike i čvrsto drže poziciju potpisnika jednih od najboljih albuma na našoj sceni, a ujedno su i nominirani za ovogodišnji Porin. Sve je teklo tako lagano, melodije su se prelijevale jedna u drugu, a Vojkan Jocić je čvrsto dominirao na saksofonu. Vidi se i pomalo drugačiji i noviji pristup, pritom mislim na delay efekte na saksofonu i mnoge druge na klavijaturama. Tu su, moram naglastiti, prisutni razni podžanrovi koji se s tim mnogim efektima i eksperimentiranjima toliko dobro slažu i nespojivo postaje najednom spojivo. Publika se rasplesala pred kraj koncerta kad su dečki počeli svirati nešto malo tvrđe, s elementima drum and bassa, duba i i onih sitnih od strane techna. Par zamjerki prilikom ovog nastupa idu toncu koji kao da je pomalo odlutao mislima kada je nastup Mangroovea prestao, a onda je morao naknadno pojačavati saksofon, dok su gitare bile pretihe. 

Tom činjenicom se nadovezujem i na nastup Kozmodruma; solaže na gitari jednostavno nisu bile čujne i u početku uopće nije bilo onog najvažnijeg "toucha" kojeg električna gitara može stvoriti prilikom sviranja. Naime, Kozmodrum je mladi projekt kojeg čine Janko Novoselić, Ivan Kapec, Elvis Penava, Hrvoje Galler i Goran Delač. Ovo je jedan zanimljiv bend sastavljen od grupa Chui, Hologram i Capiscone i, s obzirom na tu činjenicu, oni nam na pladanj postavljaju stilsku mješavinu koja ima odjeke jazza, progresivnog rocka, duba, drum and bassa i još mnogih minimalističkih elemenata. Iako su nastupili zadnji, umorna se publika odvukla svojim kućama, no veliki je broj ostao poslušati ove melodije koje su nas utapale u mekani san. Iskreno, nastup ove petorke najviše sam očekivala sinoć i nisam se razočarala. Upravo zato ostajem bez daljnjeg teksta.
Sinoć je svaka sitnica istaknuta u kvalitetnom odjeku naše scene koja je kvalitetno i popraćena. Bravo mi i bravo Mangroove, Chui i Kozmodrum!