Zeusovi podanici u pohodu na Vintage
Foto: Planet of Zeus by Julien Duval Photography

Zeusovi podanici u pohodu na Vintage

Ponovno sam se sinoć našao u prekrasnom prostoru Vintage Industrial Bara. Ovaj koncert sam iščekivao jer sam Planet of Zeus propustio kada su prošli put svirali u Zagrebu. Sada nisam ponovio svoju grešku, a tko nije bio nek se kaje. Upao sam u prostor taman na početak prvoga benda, a izgledalo je to ovako...

Kako sam ušao u prostor preplavio me dim, a The Last Lord of Atlantis imali su kako mi se činilo jam session. Cijeli nastup sastojao se od jedne pjesme, bez prekida osim kada bi gitarist bezveze lupao kako bi proizveo buku. Koliko god mi gitare falilo, bubnjar i basist su se naradili pošteno i to je spasilo stvar. Bubnjar je bio brz i lud, nije štedio ni jedan dio bubnja, a činilo se da se dobro zabavio u procesu. Basista je trgao žice, bio je zvučan i melodije i riffovi koji su izlazili iz njegovih prstiju lako su dolazili do uha. Publike je bilo, ali se pred kraj počela povlačiti. Glazba općenito bi bila super, ali jednostavno mi se činilo kao da je ovo bila prilika da se gitarist "zajebava". Bile su tu neke neodređene solaže, a inače se oglašavao svaka tri-četri takta. Ipak, uz zaista masivne oblake dima, nastup je bio zadovoljavajuć. Nešto poput pokušaj Sunn O)))-a uz dobru atmosferu.

Trojac iz Sesveta, Alaska, donijeli su dobre klasične southern riffove. Poput The Last Lord of Atlantisa svirali su instrumental, ali ovaj je bio malo dinamičniji. Publika se već skupila, a do kraja večeri Vintage je bio lijepo poplavljen. Malo duge pauze između pjesama nisu ih zaustavili da sviraju opaki groove u Rock'n'Roll. Odlična kombinacija priuštila im je odličnu atmosferu. Činilo mi se da bi puno postigli kada bi imali frontmena, glazba sama po sebi ima kvalitetu. Interakcije s publikom je bilo malo. Ipak, uz ukusne solaže i zanimljive riffove, odsvirali su sasvim solidan koncert. Uspjeli su dočarati vožnju kamiona kroz smrznuta prostranstva. Super svirka, veselim se sljedećoj i bilo kakvim materijalima. Tople preporuke, bend kao stvoren za vrijeme koje nam stiže.

Riječki stoner četvorac Uma Thurman od početka koncerta skompali su se sa publikom. Bili su izrazito simpatični, a atmosferu je dizao gitarist koji je i ponekad odlazio u publiku. Alaska su bili klasični Rock'n'Roll, a dečki iz Ume Thurman svirali su low-tune Rock'n'Roll. Koliko god su inače svirali spori instrumental groove, tu se našlo i brzih dionica, a natezanja žica nije nedostajalo. Duboki štim priuštio im je zanimljivo bogatstvo zvuka, a posebno se isticao glasan i žestok bass. Kako im se nastup primicao kraju, dijelovi su zvučali repetitivno, ali to je za očekivati u ovakvom žanru. Svojim pozitivnim stavom lijepo su zagrijali publiku. Melodije su pasale, a ritam sekcija je bila odlična. Iza sebe su ostavili jako prijateljsku atmosferu koju su samo pojačali headlineri. Veoma kvalitetan nastup.

Planet of Zeus odradili su stvarno cool koncert. Od samoga početka animirali su publiku i zbližili se s njom. Svirali su jako žestoki southern groove, potkovan odličnim vokalima. Jako posebni su bili trenutci kada se glavnom pridruživao back vokal. Glavni vokal je vagao između klasičnog južnjačkog pjevanja i screamova što je jako pasalo uz njihovu glazbu. Četvorac je odlično odradio svoj posao, a ponegdje su zvučali kao Wolfmother. U glazbi se mogao prepoznati i utjecaj punka na bržim dionicama, nešto što samo obogaćuje taj grčki groove kojega su Planet of Zeus predstavili. Bass dionice odsvirane na prekrasnom Rickenbackeru tresle su dvoranu, a teški riffovi radili pozornicu za odmjerene i ukusne solaže. Izgledali su jako uhodano, a nastup je bio izrazito precizan. Ipak, to ne znači da su to odradili mehanički, na njima je bila očigledna njihova ljubav prema glazbi koju sviraju. Tu ljubav i dobru atmosferu lako su prenosili na publiku od koje je stizala dobra podrška. Negdje pred kraj koncerta bubnjar je odsvirao drum solo koji je bio uzbudljiv, a nije potrošio svoju dobrodošlicu. Pozvani na bis, vratili su se, a našla se i koja šutka. Općenito, svirali su odličan groove, a svojim veselim i pozitivnim nastupom obradovali sve u Vintageu.

Ovo je bio veoma bogat i kvalitetan koncert. Svaki od bendova imao je svoj đir kojega su bezgrešno predstavili. Ističem naravno Planet of Zeus kao stvarno dobar bend uz kojega se može odlično zabaviti. Zahvaljujem se svim bendovima i svima koji su došli podržati koncert, a pogotovo mi je bilo drago vidjeti koliko hrvatska groove/stoner/southern/itd. scena ima za ponuditi.