Good Vibrations otvorio sezonu uz Umor, Greenleaf i Stoned Jesus

Good Vibrations otvorio sezonu uz Umor, Greenleaf i Stoned Jesus

Sinoćnje otvaranje Good Vibrationsa nije moglo proći u boljem tonu. Tijekom nastupa domaćih doom/stonera - Umor, švedskih blues/rock/stonera - Greenleaf te ukrajinskih psychedelic stonera - Stoned Jesus, Vintage Industrial se tresao, publika je bila u ekstazi, a na kraju nitko nije otišao kući nezadovoljan.

Prvi na redu nastupio je zagrebački Umor. Žestoko, atmosferično i  glasno bez imalo prenemaganja, ali čvrsto u svom filmu, kroz 45 minuta držali su okupljene fanove u stanju gotovo potpune hipnoze. Inače ćete često imati priliku pročitati nešto tipa – prvi bend večeri imao je tu nesreću da je nastupao pred premalom publikom – no sinoć je situacija bila nešto drugačija. Solidno popunjena dvorana i zavidna količina fanova potvrdila je veteranski status ovog benda. Činjenica stoji da Umor nije za svakoga.  Kada se usporedi s nastupom Greenleafa i Stoned Jesusa, djelovali su usporeno i dosadnjikavo, ali ono što Umor radi je žestoka glazba puna finesa, usporena, a istovremeno živa u jednom potpuno drugačijem obliku. Ovaj itekako atmosferičan nastup raspalio je dobranu količinu ljudi i napravio i više nego kvalitetan uvod u ostatak večeri.

Umor by DB.PhotographyUmor by DB.Photography

Nakon jako kratke pauze na red su došli švedski Greenleaf. Naspram usporenog Umora tijekom kojeg imaš osjećaj da minute traju danima jer te drže hipnotizirani svojim dubokim dionicama, Greenleaf je krenuo u rock'n'roll žestokom stilu. Kada bi vam u par riječi morao opisati kako zvuče, rekao bi nešto u stilu The Black Keys križan s Queens of the Stone Age, s puno više karizme i žestine tijekom nastupa nego ti bendovi. Pjevač, Arvid Jonsson, u potpunosti je oduševljavao svojim vokalom, gitare su prštale odličnim riffovima, a bubnjar, Sebastian Olsson, oduševio je preciznošću iskazanoj tijekom nastupa. Na žalost nastup im je proletio, a ja sam ostao, kao i mnogi drugi te večeri  u stanju apsolutnog šoka. Iskreno se nadam kako će nam ponovno posjetiti Zagreb, te napraviti jedan dulji nastup, jer ovaj bend nudi toliko odličnih pjesama, bilo da je riječ o više blues rock nastrojenim pjesmama kao što je "Our Mother Ash" ili instrumentalnijom i sporijom stonerski nastrojenom "With Eyes Wide Open" (tijekom koje se na a capella dijelu pjesme Arvidu pridružio i Igor, vokal Stoned Jesusa). Iako je prostor bio ispunjeniji publikom nego tijekom Umora, tek nakon Greenleafa unutra su ušli svi koji su platili karte tu večer u iščekivanju "zvijezda večeri".

Greenleaf by DB.PhotographyGreenleaf by DB.Photography

Iako je Stoned Jesus razvikaniji i popularniji, nakon Greenleafa trebalo je popuniti velike cipele, a nekako barem kada je o meni riječ to nisu kompletno uspjeli. Krenuli su žestoko, s prvih par pjesama više psihodeličnije stoner naravi, tijekom kojih se teško bilo oteti dojmu koliko slično Ozzy Osbourneu iz klasične Black Sabbath ere Igor pjeva, dok je prema kraju taj vokal više išao u stilu modernijih alter rock bendova iz 90'ih. Svirajući presjek svoja tri albuma, dalo se vidjeti osobno koliko Igor svojim pjesmama stvarno plaća hommage bendovima koje jako voli, jer se tijekom nastupa moglo prepoznati Electric Wizzard, Sleep, Sabbath, Zeppelin, Alice in Chains, Tool i mnoge druge klasik bendove. Stoned Jesus je stvarno jedan jako kvalitetan autorski tribute bend, i to mislim uz pohvalu jer ipak u umjetnosti uvijek "posuđuješ" od najboljih. Sam Igor je u intervjuu izjavio: "Sviram ono što volim i sam slušati" i sad mi ta izjava ima itekako smisla. Publika je uživala, pogotovo u prvim redovima gdje je atmosfera već bila užarena, a moglo se vidjeti  i crowdsurfanja i stage divinga. Također vrijedi napomenuti kako je barem po reakcijama publike oduševljenje bilo puno veće za starijim psihodeličnijim i usporenijim favoritima kao što su  "Black Woods" sa "First Communion" ili "Electric Mistress" i "Indian" sa "Seven Thunders Roar", nego što je riječ o novim, kraćim i dinamikom nabijenijim izvedbama koje su specifične za album "The Harvest".

Stoned Jesus by DB.PhotographyStoned Jesus by DB.Photography

Za kraj koncerta na izmišljenom bisu došao je red na neizostavnu "I Am The Mountain" za koju su i sami izjavili kako ju od 2011. sviraju na svakom nastupu.Trajanja skoro 15 minuta, live verzija ove popularne pjesme bacila je cijelu dvoranu u ekstazu svojim prevrtljivim ritmom i odličnim instrumentalima. Moja zamjerka je bio intro u pjesmu koji je bio malo nespretno odrađen, kao da su se pogubili u ritmu, ali sljedećih 14 minuta ponovno je proletjelo u trenu. Nakon toga više nije bilo pitanja u mojoj glavi, večer je bila gotova, mozak mi se razletio u eksploziji riffovlja kojim su tresli Vintage Industrial ovi fenomenalni bendovi. Tko je imao novaca (ja nisam, pa sam ljubomoran ostao) razletio se pokupovati merch i mogu priznati da se mnogo vinylki pokupovalo, a na kraju mi se čini da je Greenleaf bio traženija roba od SJ. Samo se  nadam se da je i Umor uspio koji svoj album prodati.

U svakom slučaju bolje otvorenje sezone Good  Vibrationsa se nije mogao zakuhati, a sada vrijedi brojati dane do sljedeće srijede, 23.09. kada će ondje nastupiti  nešto "mirniji" Queen of Sabe, Seine, F.O.R. te Country Strike.

Pročitajte intervju s Igorom Sydorenkom iz Stoned Jesusa OVDJE

Greenleaf by Filip Bušić PhotographyGreenleaf by Filip Bušić Photography