Jonathan i The Siids osvojili Vintage - riječki rock par ekselans
Foto: Jonathan, credit: Filip Bušić

Jonathan i The Siids osvojili Vintage - riječki rock par ekselans

Jonathan i zagrebačka publika vole se javno - odavno je to poznata činjenica, a još je jednom potvrđena sinoć u Vintage Industrial Baru.

Zanimljivoj se glazbenoj priči ovaj put pridružio riječki duo The Siids, koji je predstavio debitantski album "Brutalist". Stanislav i Darko dva su istinska brutalista - rade kvalitetnu glazbu u okvirima electro rocka koji uživo jako dobro funkcionira, a u sebi nosi potencijal i za veće pozornice onih lokalnih klubova. Riječi hvale kritike očito su zaintrigirale i publiku koja je itekako zadovoljavajuće ispunila prostor te s velikim zanimanjem pratila polusatni nastup dinamičnog dua. Bilo je očito da su u ovom, relativno kratkom roku djelovanja na sceni, prikupili i nekoliko žestokih fanova koji su istinski odvalili na njihove stvari. 

 

the_siidsFoto: The Siids, credit: Filip Bušić

 

Sinergija na razini, zvuk kristalno jasan, čist, vjerojatno u Vintageu nikada bolji - ovakvo koncertno predstavljanje nagovijestilo je da je blistava budućnost pred ovim projektom. Vokal Darka Terlevića neprocjenjiv je dragulj na koji bi svakako trebali staviti veći naglasak te bi uskoro svakako trebao poprimiti vodeću poziciju vokalnih dionica, jer taman bariton ovog kalibra nešto je što našoj sceni gadno nedostaje, štoviše, postao bi zaštitni znak vrhunske kvalitete benda čiji je novi, debitantski album definitivno jedno od najboljih izdanja godine koja se bliži kraju.

 

 jonathanFoto: Jonathan, credit: Filip Bušić

 

U trenutku kada su se Jonathani popeli na pozornicu, ispred je bilo uistinu doći do praznog mjesta, ili zraka. Nesnosna vrućina je rijetkima smetala, budući da je ljubav prema ovom bendu ipak nešto što nadjača sve prepreke, a i relativno dugo ih nije bilo prilike u Zagrebu uhvatiti u nekoj boljoj klupskoj atmosferi. I premda su kalibra do posljednjeg mjesta ispuniti Veliki pogon Tvornice kulture, posljednjih su sezona ipak radije odabirali nekoliko intimnijih druženja u malom Sax!-u, stoga je Vintage, došao kao zlatna sredina i izvrstan odabir. 

 

 jonathanFoto: Jonathan, credit: Filip Bušić

 

S tri albuma bez imalo problema odrade dva sata žestoke svirke, a inozemno iskustvo koje su stekli itekako je vidljivo u njihovom cjelokupnom pristupu. Jer Jonathan je jedan od rijetkih pojava na sceni za koje bi se moglo reći da je „pravi bend“ – paket u kojem je sve jasno definirano, prema uputstvima za upotrebu, kako bi glazba na najbolji mogući način mogla doprijeti do uzbuđene publike. A u publici, većinom žene, i to, grubo gledajući, 35+. Poprilično dotjerane, moram priznati, kao da se radi o nekom koncertu u Lisinskom, koji im također u bližoj budućnosti ne bi bio na odmet. Koncert je počeo na vrijeme, samo s nekoliko minuta zakašnjenja, pa nisu stigle frendicama do kraja ispričati kako ih je neka kolegica na poslu raspizdila, ili kako joj je šef kreten, stoga je lagani uvod Jonathana bio poprilično neugodan doživljaj iz publike, no srećom, ubrzo su im glasno i distorzirano s pozornice uputili jedan „Wake Up Call“, koji se nastavio u „Who Lies To Whom“ i službeno označio početak žestokog programa u ritmu Zokijevih specifičnih i prepoznatljivih plesnih koraka. Stalak za mikrofon odletio je u publiku već na prvoj pjesmi, a milosti nisu pokazali do samog kraja. „Maggie“ je dobila hip hop izdanje, što nikog nije ostavilo ravnodušnim te je dodatno podgrijalo uzavrelu atmosferu u publici gladnoj njihovih pjesama.

 

jonathanFoto: Jonathan, credit: Filip Bušić

 

Kombinacija najboljeg završila je s „Mama I'm Ready“, a jedini zaključak koji se sa sigurnošću može donijeti jest da bismo na ove primjere riječkog rocka danas trebali gledati kao naš glavni potencijalni glazbeni izvozni proizvod.