Soulfly - amazonska prašuma i plemenski običaji u Vintage Industrial Baru
foto: Soulfly, credit: Vilim Hlušička

Soulfly - amazonska prašuma i plemenski običaji u Vintage Industrial Baru

Max Cavalera tradicionalno svake godine navrati u Hrvatsku, posebno u Zagreb, s jednim od trenutno aktualnih projekata. Stoga smo ga viđali u raznim izdanjima - nekada bi opravdao ime i status, a nekada mu se jednostavno nije dalo pa si je čak znao pustiti i matricu da odradi posao umjesto njega.

Sinoć smo u Vintage Industrial Baru svjedočili onoj boljoj opciji, možda čak i najboljoj do sada, u postavi s grupom Soulfly.

Soulflyfoto: Soulfly, credit: Vilim Hlušička

Možda je do klime? Možda ga nesnosna vrućina u Vintageu podsjeća na rodni kraj, na ljepote Brazila i njegovih prašuma? Možda ga ponašanje publike podsjeća na plemenske rituale s čijom je glazbom često eksperimentirao? Što god bilo, dobro je. Nešto manje od sat i pol iznenađujuće dobre, čvrste i kvalitetne svirke.

Pravi su muškarci nekoliko puta zaigrali u mosh pitu. Ne prečesto, jer s obzirom na klimatske uvjete to je bila malo zahtjevnija avantura, ali pokazali su hrabrost. Tako je srećom u relativno malom prostoru Vintagea bilo sigurno za uživati u beskompromisnom i luđački nabrijanom nastupu. Blizina publike i benda doprinjela je posebnoj vrsti intimnosti nastupa, a odobravanje istog i otvorenost frontmena koji se od samog početka rukovao s ekipom u prvim redovima.

Soulflyfoto: Soulfly, credit: Vilim Hlušička

Najavljen je i novi album, odsvirana je pjesma "The Summoning" dok je gitarist Marc Rizzo oduševljavao sviračkim umijećem. Njegova silina je strasti flamenca dala novo značenje i savršeno ga uklopila u ovakvu atmosferu dok je za podulju solažu u koju je uklopio prepoznatljive riffove najvećih uspješnica heavy metal glazbe. Ovacije na razini.

Od familije, sin Zyon na bubnjevima, a unuk Roki na ponos se djeda nakratko ukazao na pozornici kako bi zajedno izveli legendarnu "You Suffer" grupe Napalm Death. 

Soulflyfoto: Soulfly, credit: Vilim Hlušička

Posebno je bilo veselo za vrijeme izvođenja klasika Sepulture "Refuse/Resist" dok su koncert završili u devedesetoj minuti pjesmom "Eye for an Eye". Deda Cavalera još je jednom ponosno obukao hrvatski dres te je na samom kraju od oduševljenja odradio Caveovski moment koji smo nedavno odgledali na INmusic festivalu - na kratko se spustio u publiku da ih pozdravi pa zatim u maniri velikih rock zvijezda napustio klub. 

Ovim je nastupom opravdao sve prethodne kikseve i dokazao da još uvijek žestina kola njegovom divljom krvi.