15 dana do INmusica: Multikulturalizam u glazbi i Bombino

15 dana do INmusica: Multikulturalizam u glazbi i Bombino

INmusic festival mjesto je na kojem možete čuti i vidjeti glazbene dragulje iz raznih krajeva svijeta.

U sklopu projekta "Multikulturalizam u glazbi", predstavljaju se glazbenici koji ne samo da svijetom šire dobru glazbu vlastitog izričaja, već publici predstavljaju dio vlastite kulture i tradicije.

 

 

"Multikultiralizam u glazbi" počeo je kao pilot projekt realiziran u suradnji između tri najveća regionalna festivala popularne glazbe – Taksirat (Skopje), INmusic (Zagreb) i EXIT (Novi Sad). Cilj projekta je ukazati na važnost postojanja i očuvanja kulturoloških razlika kao i stavljanje naglaska na često zanemaren ili nedovoljno prepoznat utjecaj koji kulturne raznolikosti imaju pri oblikovanju suvremene i popularne kulture. 

 

 

Ove će godine u sklopu istog projekta nastupiti predstavnik pobunjeničkog pustinjskog rocka - Bombino.

 

 

Omara Moctar, poznatiji kao Bombino, afrički je gitarist iz Nigera, čiji se stil i virtuoznost nerijetko uspoređuju s onim Jimija Hendrixa. Inspiraciju za svoju energičnu i nadahnjujuću glazbu pronalazi u svojim korijenima, ali rado priznaje kako su mu među uzorima, osima Hendrixa, i Mark Knopfler, Ali Farka Touré te Santana. Bombino je pripadnik nomadskog plemena Tuareg iz sjevernog Nigera, gdje je proveo većinu svog života i gdje trenutno živi i radi. Politički i oružani sukobi s kraja 20. stoljeća, natjerali su Bombina i njegovu obitelj da napuste Niger i ta su ga nesretna iskustva oblikovala kao umjetnika. Ne čudi stoga što se sadržaj većine njegovih pjesama izravno dotiče geopolitičkih problema tuareške zajednice i života na afričkom kontinentu. Viziju o boljem životu u vlastitoj državi, Bombino uspješno i s puno emocija prenosi u pjesmama Adinat (Ljudi), kojom poziva na jedinstvo svih pripadnika tuareške zajednice, i Aman (Voda), kojom nastoji ukazati na goruće problemima pustinjskog života. Njegovi obožavatelji diljem svijeta dokaz su da dobra glazba nadilazi sve barijere i, baš poput nomada, putuje prema novim odredištima.

 

 

Bombino nastupa na Main Stageu, drugog dana festivala, 26. lipnja, od 18:30 h.