Domaća zadaća (20): Paraf vs. The Siids, z++, Sunnysiders i drugi

Domaća zadaća (20): Paraf vs. The Siids, z++, Sunnysiders i drugi

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na Deezeru i Spotifyju objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje. Prošireno izdanje playliste Domaća zadaća možete preslušati na servisu Apple Music.

Paraf vs. The Siids - 'Bez lica (Reworked)'

Govore vam da je najbolje šutjeti mada biste rekli baš sve što vam na srcu stoji. A onda shvatite da vaša istina - koja možda istina i jest - nije općepriznata i kako se osjećate neshvaćeni. I što tada? Možete biti ljuti i bijesni na cijeli svijet ili se prepustiti melankoliji dana, tjedna ili godine. Paraf i The Siids zajedno dolaze na tu među, dodir elektroničkog industrijala uljuljkat će najveći punk bijes na način drugačijega čitanja pjesme 'Bez lica'. I pomladit će bend čiji početak postojanja pripada jednom drugom vremenu, onome u kojemu se drugačije sanjalo i sporije živjelo. No, 'Bez lica' u svojoj osnovi ističe svjesnost kako snovi mogu biti ostvareni, ali i da nas život često odvede u drugom smjeru. Dobrom ili manje dobrom? Ovisi kako prihvatite novu realnost. The Siids su se u svojoj interpretaciji sjajno poigrali tom realnošću i realno stvorili alternativnu verziju koja sasvim funkcionira u vremenu 'novog normalnog'. (Goran Komerički)

 

Sara Renar feat. Playground Hustle - 'Kapital'

Dakle? U društvima zapadnog kulturnog je naprosto tako. Novac je važan, a uspjeh se mjeri brojkom nula na vašem računu. Sara Renar i Platgorund Hustle problematiziraju realnost trčanja za parama i borbi za egzistenciju zbog koje dani postaju tjeskobniji i život zahtjevniji. Tematski izrazito direktan, susret alternativne elektronike i hip hopa donio nam je trenutak rijetkog socijalnog angažmana na domaću glazbenu scenu. I podsjetio kako su krugovi u kojima se krećemo ponekad najmanje uslovljeni našim željama. Ljubav prema eskapizmu ili novcu kao takvom? Pa, ako je manjak ovog drugog, ono prvo čini se poželjnim. (Goran Komerički)

 

Z++ - 'Ljeto je već gotovo'

z++ još jednom briljira. Radi se o njegovom do sada najboljem ostvarenju koje potvrđuje da se ovdje radi o trenutno najzanimljivijem glazbeniku domaće glazbene scene. Vrhunska produkcija, zarazna melodija i stihovi s kojima se može poistovjetiti svatko vrlo se lako uvuku pod kožu. Suluda kombinacija Post Malonea i Billy Idola, dok ga je istovremeno uistinu nezahvalno bilo s kim uspoređivati. Genijalac čije vrijeme dolazi, hrabro i sigurno isplivava iz undergrounda, a ova pjesma, ne da bi mogla, već MORA postati dio svakog radijskog etera. Potencijalni hit godine. (Maja Trstenjak)

 

Merula feat. BUNTAI - 'Zvijezda'

Solidan komad. Dio je novog Merulinog albuma "Zalazak" koji bilježi razna zanimljiva gostovanja od kojih je jedno upravo na ovoj pjesmi. Radi se o trenutno jednim od glavnih aktera zagrebačke trap scene, grupi Buntai, koji svojom energijom i emocijom daju pjesmi poseban štih. Merula za čvrstoću, Buntai za mekoću. Plesni ritam, svidjet će se svim ljubiteljima ovog žanra. (Maja Trstenjak)

 

Ivan Jegdić - 'Kaligula'

Nešto ozbiljniji pristup u indie glazbi servirao je mladi beogradski kantautor Ivan Jegdić. Introspekcija omotana u atmosferično i iskreno kod svakog tko se prvi puta susreće s radom ovog glazbenika instantno pobudi interes. Perspektivnu je karijeru započeo prošle godine, uzeo zamah koji je naglo prekinut, no ovakve pjesme poručuju kako će ipak, na ovaj ili onaj način, Ivan uspjeti doprijeti do slušatelja diljem regije. Ako volite jesenju patetiku i melankoliju, ova je pjesma izvrstan odabir za vas. (Maja Trstenjak)

 

Hana Huljić - 'Superman'

Mislite da ih ima tek poneki, kad ono istrče iza svakog ugla. Ti bogom dani samozaljubljeni tipovi. Okej, ne iza svakog i ne nužno iza ugla. Moguće je susresti ih na naslovnicama mainstream medija, ali zapravo se ponekad nađete u čudu koliko daleko samodopadnost može ići i razmilsite kako je to imati ego veći od Himalaje. Kad je riječ o 'Supermanu' iz pjesme Hane Huljić, on je, vidite, došao do onog trenutka kada ga se prepoznaje i, je li, ismijava. Taj komentar 'stvarno' na kraju singla ukazat će vam kako - ma koliko vas emocija ili kakav drugi oblik upućenosti - povezuje s takvim ljudima, jednom sve dođe na svoje. Hana je priču napravila u dvije verzije - engleskoj i hrvatskoj - kantautorski je posloživši u pjesmu za prepoznavanje. I ilustraciju vremena u kojemu ste otkrili da imate posla s ljudima kojima je hvalisavi jezik jedina mudrost, a divljenje samome sebi neprocjenjivi doseg. (Goran Komerički)  

 

Lillian's Gish - 'No Glory'

Halucinantna storija o izgubljenoj slavi je štivo koje možete zamisliti kako se emitira na playlisti radija KCRW Eclectic iz Kalifornije i čini vaše sate opuštajućima i spremnima za lijene mašte. Nedjeljom, recimo. Lillian's Gish ime je benda i ovo što nam je došlo do uha baštini prošlost i dovodi zapadnu obalu tu negdje. Više Beach Boyse manje Lanu Del Rey, ali najviše atmosferu onog vintage vremena u kojemu je Lillian Gish bila pionirkom glume na celuloidnoj vrpci. Pjesma 'No Glory' odmara. Ona će vas uljuljkati i omogućiti vam trenutak zaborava. A to je ono što nam je ponekad prijeko potrebno. (Goran Komerički)

 

Sunnysiders - 'You're Not That Good for Me to Cry'

Jednom sam došao na posao i ugledao dragog kolegu kompletnog u suzama. Bio je poptuno izgubljen i tada mi se činilo da će isplakati cijelog sebe. Bio sam potpuno izgubljen, jer nikad ne bih pomislio da ću ga vidjeti toliko tužnog. Ljubav te nekada odvede do krajeva koje malo poznaješ i rado bi ih izbjegao ako može. Pjesma 'You're Not That Good for Me to Cry' odvodi nas tim putevima. I ukoliko ste se ikada tako osjećali, odmah će vas dodirnuti pa možda i vratiti u poneku prošlost. Blues je jednostavno takav, Sunnysidersi su jednostavno takvi. A kada gitara Yogija Lonicha isplače svoje, ostaje vam onaj katarzični trenutak ljepote koju biste ponovo doživjeli. Pa makar i sami bili povodom te priče. Povodom pjesme bile su dječje suze iz vrtićke dobi što je dokaz kako neke navade njegujemo od dolaska na svijet. Zar? Da. Ljudi su stvarno komplicirani. I kad treba i kad ne treba. Ili, kao što bi frendica rekla: 'Ona nije vrijedna tvojih suza.' Muškarci ne plaču, velite? To je uzrečica iz nekog drugog doba. Blues pjesma dokazuje drugačije. Bez obzira pjeva li je Antonija Vrgoč ili Gary Moore. (Goran Komerički)

 

Detective Jones - 'Mala u rokenrol čizmama'

Standardni domaći pop rock koji zvuči sasvim pristojno. Malo nevinog buntovništva uz dozu ljubavnog ludila u zaraznom ritmu zanimljivo je za poslušati. Premda prilično ukalupljeno u dodvoravanju radijskom formatu, autentičnost se ipak nazire u tragovima. (Maja Trstenjak)

 

Siza - 'Prsa će kosti čuvati'

Lokalni punk-rock iz prvog desetljeća novog milenija ponovno je živ! Za to je zaslužan novi projekt Šiza, koji donosi kvalitetnu žestinu u obliku basa i bubnja. Naime, radi se o duu kojeg čine bubnjar Marko Kuhar (Overflow, OSA, Rens Argoa) i vokalist/basist Bruno Antolić (Suho Grlo Nos, Letarg). Znači - provjerena ekipa, provjerena priča, novo desetljeće. Svježina dobrog starog punka i čvrstoća modernog rocka. Predivno. (Maja Trstenjak)

 

Linkovi za playlistu Domaća zadaća na streaming servisima:

Deezer: https://bit.ly/2Dev7VR

Apple Music: https://apple.co/30958bg

Spotify: https://spoti.fi/3gaQPZx