Foals – štreberi u duši i divljaci na pozornici

Foals – štreberi u duši i divljaci na pozornici

Jedan od headlinera ovogodišnjeg INmusic festivala dolazi na valu uspješnog novog albuma “Everything Not Saved Will Be Lost – Part 1” čije su pjesme osvojile britanske ljestvice odmah po objavi.

Zanimljivo je da postoji i drugi dio albuma koji izlazi na jesen ove godine. No, zagrebačka publika uživat će zajedno s mnoštvom njihovih sunarodnjaka koji svake godine s velikim uzbuđenjem hrle na naš najveći glazbeni festival.

 

Foalsi dolaze iz Oxforda, a osnovani su 2005. Yannis i Edwin tada su studirali na prestižnom sveučilištu koje se nalazi u ovom gradu, no napustili su studentske klupe kako bi se u potpunosti počeli baviti glazbom. Jedini s diplomom danas je gitarist Jimmy koji je završio geografiju na Sveučilištu u Hullu. Iza njih su pet studijska albuma i nebrojen broj nastupa od kojih se uvijek posebno izdvajaju oni na Glastonburyju, Coachelli i Rosklide festivalima.

Već su pri objavi debitantskog albuma “Antidotes” 2008. postali zavidne zvijezde u Britaniji, a svjetsko tržište ih je upoznalo tek uz drugi album “Total Life Forever”. Korištenje opijata tada je bio sastavni dio njihovog stvaralačkog procesa jer, kako sam Yannis kaže “to je iznimno vrijedan i ugodan način stvaranja glazbe”.

 

 

Treći album “Holy Fire” otkrio je zanimljive metode kako bi se snimio sirov, autentičan zvuk: “U jednom smo trenutku natjerali jadne pripravnike u studiju da nabave kosti. Inspirirao nas je voodoo, haićanski ritmovi. I sami smo prikupili nekoliko kostiju, od mesara u Willesden High Roadu. Većinom su to bile kravlje kosti, ponekad ovčje. Iskuhali smo ih u velikim loncima kako bismo u potpunosti uklonili meso pa smo ih iskoristili kao udaraljke. Željeli smo biti primitivni!” - izjavio je frontmen Yannis Philippakis. Za trud su dobili nominaciju za nagradu Mercury i osvojili Q nagradu dok su album čitatelji NME-a proglasili najboljim iz 2013.

Osim kostiju, ovu je ekipu inspiriralo zujanje pčela: “Nešto je sonično impresivno u tome kako zvuče pčele. Jebeno je dobro.” Taj inspirativan zvuk možete čuti u pjesmama “Prelude”, “Milk and Black Spiders” i “Moon”.

Albume vole snimati na raznim lokacijama diljem svijeta – prvi je snimljen u Brooklynu, drugi u Gothenburgu, a treći u Londonu.

 

 

Poznati po energičnih nastupima uživo u kojim Yannis često voli skočiti u publiku i ne voli da ga se u tome ograničava. Svojevremeno se na Novom Zelandu obračunao sa zaštitarom jer mu nije dopustio da divlja na prepoznatljiv način: “Nekad sam bio totalni jadnik. Provodio sam vrijeme u knjižnici i bavio se suvremenim plesom. Tada sam otkrio droge. I gitaru. I rock glazbu”. U plesnim pokretima ga ne sprječava ni astma od koje boluje, niti kada slomi nožni prst udarajući zvučnik.

Na samom su početku karijere nastupali kao podrška Bloc Partyju, a svoj su performans opisali kao “bacanje cigla u Grand Canyon”.

Kada se ne bave glazbom, vrijeme ispunjavaju raznim hobijima, a zanimljiv je onaj klavijaturista Edwina Congreavea koji vodi gastro blog na kojem publiku izvještava o hrani na turneji. Bit će zanimljivo vidjeti koji će se domaći specijaliteti naći u jednom od budućih postova.