For the Record: Gary Moore – „Dirty Fingers“

For the Record: Gary Moore – „Dirty Fingers“

Gary Moore sigurno je bio jedan od najzapostavljenijih gitarista u hard rocku – ako ne i najzapostavljeniji. Koliko god talenta imao u prstima, isti ga nisu služili kad je trebalo napisati dosljednu i kvalitetnu glazbu. Jedan od očitijih primjera definitivno jest „Dirty Fingers“. Nema sumnje da je albumu nedostajalo inspiracije, no podbacio je i u vidu produkcije.

Vrlo je neujednačen. Ne samo glazbeno, već i zvučno. Nakon nekoliko preslušavanja dobije se izrazito snažan dojam da zvuči poludovršeno. Dovoljno je krenuti od samih instrumenata. Bas je vrlo potisnut te nimalo ne odaje čvrstoću kakvom bi trebao doprinijeti zvučnoj kulisi. Bubnjevi su nevjerojatno mlaki i nimalo ne zvuče kako bi trebali. Jednostavno im nedostaje silovitosti prikladne žanru. Vokali pak zvuče kao da su snimljeni u potpuno drugom studiju i naknadno dodani na već gotov proizvod.

Problematika se dotakla i tonova. Ako oni ne valjaju, onda znate da album zaista ima problema. Niski su vrlo slabi, dok su visoki prenaglašeni, osobito na činelama, te ostavljaju vrlo jasan trag tipične produkcije 80-ih. Dakle, slobodno očekujte prštavost i vrlo sterilan zvuk. Ipak je to stigma razdoblja koje je ubrzo dovelo do prijelaza s analogne na digitalnu produkciju te osudilo topli, puni zvuk prijašnjeg doba na zaborav. Nazovite me nostalgičarem – baš, ta nisam se ni rodio kad je sve to uzelo maha – no nešto se „napretkom“ ipak izgubilo. Kasnije se „prirodnost“ zvuka malo i vratila, ali malo. Tad je za ovaj album već bilo prekasno.

Ovdje je zvuk itekako ispaštao. Kasnije verzije na CD-u pokušale su popraviti miks, no nisu ga poboljšale. Samo su pojačale niske tonove koji inače nisu postojali u originalnom miksu te time proizveli vrlo muljav i nedefiniran zvuk. Bez dobre snimke nažalost nema ni dobrog zvuka. Iako je imao potencijala, „Dirty Fingers“ je pokleknuo pred glazbenim, ali i zvučnim manama. Gary Moore imao je mnogo boljih te uhu ugodnijih uradaka. Ovaj nije među njima.

Godina izdanja: 1983.

Verzija albuma: Originalno britansko izdanje

Strana A:
1. Hiroshima
2. Dirty Fingers
3. Bad News
4. Don't Let Me Be Misunderstood
5. Run to Your Mama

Strana B:
1. Nuclear Attack
2. Kidnapped
3. Really Gonna Rock Tonight
4. Lonely Nights
5. Rest in Peace