For the Record: Peter Gabriel – „Car“

For the Record: Peter Gabriel – „Car“

Unatoč činjenici da većina izvođača nikad ne uspije postignuti uspjeh svojih bivših bendova, Peter Gabriel pokazao je da itekako može plivati u vodama solo karijere što se i čuje na „Peter Gabriel“, albumu koji je također poznat i kao „Peter Gabriel I“ i „Car“ zbog još 3 istoimena albuma.

Teško da mu je progresivna glazba bila strana. Za neupućene, ipak je bio jedan od osnivača Genesisa. Pohvalna je i činjenica da nije prekopirao zvuk i pristup kojim su se proslavili, već je proširio svoje ambicije i ukomponirao elemente folka i orkestralne glazbe. Albumu u prilog ide i odlična produkcija.

Kao i većina pjesama na albumu, produkcija je jednako čudnovata s dosta srednjih tonova i topline da adekvatno pokrije sve žanrove kojima se Gabriel odlučio pozabaviti i isprobati ih. Niski tonovi također su prisutni, ali dosta su mekani, kao da su jastukom prekriveni kako ne bi nadjačali suptilnije elemente u miksu. Za to se može zahvaliti Bobu Ezrinu čiji je pristup naglašenih srednjih tonova i prigušenih bubnjeva označio zadnjih par albuma Pink Floyda sa i bez Watersa te karijeru Alicea Coopera.

Takav zvuk pomalo odaje činjenicu da je album snimljen krajem 70-ih kad su prigušeni srednji tonovi postali de facto prioritet. No, taj pristup na ovom albumu nipošto nije bio loš. Naravno, neke bi pjesme bile još bolje da su bubnjevi bili više izraženiji, a ne toliko „prikriveni“. No, ovo je ipak bolje od prenaglašavanja istih u ostalim pjesmama kako bi zvuk bio uravnotežen i dosljedan. Prednost Ezrinovog pristupa je što nema prejakih niskih tonova ili preoštrih visokih. Sve je pod kontrolom, a i posjeduje specifičnu toplinu.

Što se tiče vinilnih izdanja, zanimljiva je činjenica da kasniji master koji je Direct Disk Labs napravio 1981. godine ima potpunu verziju pjesme „Slowburn“, dok u svih ostalih verzija nedostaje uvod navedene pjesme. Budući da je ton i miks albuma relativno identičan, prednost dajem toj verziji kako bi se album moglo doživjeti u cijelosti – doslovno. 

Vjerojatno nije toliko poznat izvan krugova progresive, ali „Peter Gabriel“/„Peter Gabriel I“/„Car“ definitivno je album koji se treba poslušati, osobito ako vas intrigira ranija faza Petera Gabriela prije negoli se proslavio sa „So“. Idealna je preporuka ako želite čuti kvalitetnu, mekanu produkciju koja ne ometa u uživanju same glazbe.

 

Godina izdanja: 1977.

Verzija albuma: Ponovno izdanje Direct-Disk Labsa iz 1981.

Strana A:

  1. Moribund The Burgermeister
  2. Solsbury Hill
  3. Modern Love
  4. Excuse Me
  5. Humdrum

 

Strana B:

  1. Slowburn
  2. Waiting For The Big One
  3. Down The Dolce Vita
  4. Here Comes The Flood