Klinac - misterij iza najslušanije i najkvalitetnije lirike nove generacije

Klinac - misterij iza najslušanije i najkvalitetnije lirike nove generacije

Znate li tko je Klinac? Ako znate, okej, nastavite dalje s životom, a ako ne znate i ljubitelj ste glazbe, u nastavku ćete saznati nešto više o ovom regionalnom fenomenu koji je uistinu vrijedan vaše pažnje.

Ako ste stariji od 25 godina, sjećate se kako se, dok ste bili tinejdžeri, društvom proširio glas o nekom lokalnom punk ili rock bendu kojeg ste instantno svi zavoljeli? O njima nije bilo riječi u mainstream kulturi, bila je to neka vaša furka, baš kao i ostatka generacije diljem regije. Na primjer, Atheist Rap, Elvis Jackson, Overflow, Fraktura mozga, Antitodor, Debeli precjednik... i drugi. Kult obožavanja i konzumiranja njihovog stvaralaštva bio je izuzetno jak i geografski rasprostranjen, na kazetama, CD-ima ili Mp3 playerima, ovisno u generaciji, odnosno trenutnom razvoju tehnologije.

 

 

Danas i unazad nekoliko godina, uz pomoć YouTubea i streaming servisa, ista se stvar događa s regionalnom trap scenom koju tinejdžeri svakodnevno, gotovo religijski konzumiraju. I dok za imena kao što su High5 ili Kuku$ ste do sada sigurno čuli, postoji velika vjerojatnost da se još uvijek pitate tko je taj Klinac?

On je vrlo zanimljiv umjetnički postav, a uživa veću popularnost i broji više pregleda i streamova gotovo od svih predstavnika regionalne trap scene. Popularnost u ovom slučaju prati i izuzetna kvaliteta zbog koje bi se, tamo neke 2050., na koju se obično ekipa s TikToka referira u viralnim videima, njegovi stihovi mogli naći kao dio ispitnog gradiva Državne mature iz hrvatskog jezika. Ili srpskog. Ili bosanskog. Ili će sve to biti isti jezik. Izvin'te na jugonostalgiji, vratimo se glavnoj temi ovog seminarskog rada.

 

 

O Klincu je gotovo nemoguće saznati išta osim same glazbe i biti svjestan činjenice da je on "najdraži reper tvoje kćeri i žene", kako i sam u jednoj od pjesama ističe.

I dok se ostali natječu tko je bolji i jači gangster, Klinac kao da publici servira srce na pladnju - ljubavna i životna tematika njegove lirike iskren je odraz razmišljanja i premišljanja pojedinca, predstavnika jedne nove generacije koja tek kreće u borbu sa životom, njegovim usponima i padovima. Emocija koju time donosi u potpunosti se razlikuje od svega što se trenutno na sceni nudi jer djeluje iskreno i, vrlo važno, inteligentno. Izuzetna poetičnost koja je prilagođena današnjem brzom životu, tako da njegovi albumi u prosjeku traju po petnaestak minuta, ali slušatelja natjeraju da ga preslušaju i po nekoliko puta. Zanimljivi tematski obrati, metafore, među kojima se, kao njegov najveći uspjeh ističe pjesma "Pijun" u kojoj je dokazao da mu lirski malo tko može parirati. 

A teško ga je dostignuti i što se kvalitete instrumentalne podloge tiče. Mnogo je utjecaja upleteno, inspiracije mu ne manjka. Zato kao kompletan proizvod zvuči sofisticirano, istovremeno dovoljno raskošno i ležerno, melankolično uz pravilno doziranu dramatičnost te slikovitost zbog koje se slušatelj vrlo lako može poistovjetiti sa sadržajem i proživjeti pjesmu u potpunosti.

 

 

Klavir je njegov najveći adut, navodno ga je počeo svirati u ranom djetinjstvu. Pjesma "Kiša" zato je apsolutni hit uz kojeg mnoge djevojke na nastupima uživo puste suzu. 

Iza njega su dva albuma - "U noći" i "Prioriteti", a pjesme s istih su konstantno na popisu Top 100 najslušanijih pjesama na Deezeru u Hrvatskoj, baš kao što su albumi među najstreamanijima. Već mjesecima. Jer, fokus je isključivo na glazbi, sve ostalo je misterija.