Lizzo – debela djevojka koja će vas oboriti s nogu

Lizzo – debela djevojka koja će vas oboriti s nogu

U posljednjih je nekoliko mjeseci Lizzo glavna tema svih vodećih svjetskih glazbenih i showbizz medija. Vidjevši kratke isječke njenih nastupa, hordu pretilih djevojaka, pomislila sam da se radi o još jednom u nizu bizarnog promoviranja zabranjenog #loveyourcurves hashtaga #bodypositivity filozofije. No, tad sam vidjela kako ova frajerica istovremeno svira flautu i twerka.

Njen nastup na dodjeli BET nagrada vratio nadu u spektakularne nastupe na ovakvim ceremonijama koji se prepričavaju godinama nakon. Baš kao što su to prije čak šesnaest godina napravile Madonna, Britney i Christina Aguilera; Lizzo je uz vrlo sličnu scenografiju i poprilično šokantan nastup u kojem je obuhvatila svaku komponentu vlastitog umjetničkog karaktera.

 

 

Jak feministički karakter digao je Rihannu sa stolice, koja je inače redovita pratiteljica i podržavateljica njenog rada. Jer Lizzo je uistinu jaka žena, u svakom aspektu glazbe. Specifična varijanta pop glazbe koja zbog povoljne kombinacije umiješanosti hip hopa, r'n'b-a i soula dobitna je kombinacija, a još je važnija činjenica koliko se ova glazbenica u njima snalazi. Izrazito snažan vokal čije divljaštvo pravilno kontrolira i dozira kako bi dovela atmosferu do usijanja, uz ležeran reperski flow koji daje dodatnu čar njenim pop hitovima.

 

 

Karizma podržana glumačkom notom čiji ju uvjerljivom izvođačicom čije izražavanja stavova o slobodi i samopoštovanju mogu oduševiti mase. Ova je trideset jednogodišnjakinja u djetinjstvu i tinejdžerskim danima imala emotivnih problema zbog vlastitog izgleda, što je sada iskoristila kao glavni adut te odlučila promovirati samoljublje bez obzira na različitost fizičkog izgleda, seksualne orijentacije ili sličnog. Zajedno sa svojim timom "plus size" plesačica je uvjerljiva, jer izgleda da, za razliku od ostalih "plus size" osoba, uistinu je zavoljela sebe kao osobu, zbog čega zrači posebnom energijom, a vriskovi oduševljenja publike gotovo nikada ne izostaju. Premda pretilost nije stanje koje bi se trebalo promovirati kao pozitivno, Lizzo zato ovom problemu pristupa i s velikom dozom sarkazma i humora.

 

 

Prije nego što je postala svjetski fenomen objavila je čak dva studijska albuma, a časopis Time 2014. ju je stavio na listu izvođača čije vrijeme dolazi. Njen treći studijski album "Cuz I Love You" debitirao je na šestom mjestu Billboardove Top 200 ljestvice, izašao je dvije godine nakon što je spot za pjesmu "Truth Hurts" postao viralan. Premda je oduvijek bila fokusirana na pop glazbu, Lizzo je studirala klasičnu glazbu, svirala je flautu na Sveučilištu u Hustonu. Upravo je zbog toga još jedna od pravih dragulja svjetske pop scene, trenutci u kojima usred nastupa primi flautu i s dugim noktima odradi solo dionicu uistinu su jedinstveni i za svaku pohvalu.

 

 

Na svjetski tron je čvrsto zasjela prije nekoliko dana, nastupom na dodjeli MTV VMA nagrada gdje je svojim nastupom ispred velikog balona koji predstavlja žensku stražnjicu potegnula „tekilu“ iz dijamantima obložene boce. I premda nitko i ništa te večeri nije mogao nadmašiti vrhunski performans Missy Elliott, Lizzo je pokazala da je na vrlo, vrlo dobrom i promišljenom putu, uz dovoljno prividne spontanosti zbog osebujnog karaktera i glazbenog izražaja.