Maja otkriva: Helem Nejse

Maja otkriva: Helem Nejse

Nova rubrika Sound Report portala predstavit će glazbenike, pjesme, albume po osobnom izboru urednice Maje Trstenjak. Radi se o skrivenim draguljima pred kojima je blistava budućnost. Nadamo se.

Prvu rubriku posvećujem ekipi zbog koje je ideja o rubrici i nastala. 

Na omotu albuma Dubioze kolektiv "Pjesmice za djecu i odrasle", pored pjesme "Pionirska" našlo se jedno zanimljivo ime - Helem Nejse. Tko je to? Što je to? Da tematika pjesme nije bila zanimljiva, u Google vjerojatno nikada ne bih upisala to ime, no svjesna činjenice da Dubioza baš i ne surađuje s bilo kim, naslutila sam da bi ipak bilo dobro saznati o čemu se tu zapravo radi. YouTube je odradio svoje.

 

 

Već četiri sezone, nedjeljom točno u 22 h cijela Bosna pjeva "Kemica je legenda". Četiri sezone. Znači četiri godine. I zašto ja tek sada saznajem za ovaj projekt? Pretražujem arhivu mailova, da ne bi bilo da mi je slučajno u gomili pristiglih PR-ova tijekom godina promaknuo baš njihov. Nije. Nigdje ničega, a ja u čudu oduševljena s njihovim radom. Maja je #otkrila.

Vratimo se sada na poantu cijele priče koja nije moja fascinacija, već želja da istu objasnim i prenesem publici, jer se radi o velikim budućim regionalnim zvijezdama. 

Helem Nejse je radijska emisija, bend i kazališna skupina. Da, sve to istovremeno, povremeno i uvijek vrhunski. Okej, za kazališni dio ne mogu tvrditi da je vrhunski, jer još uvijek predstavu nisam imala priliku pogledati, no prvi i drugi segment definitivno jest.

Umjetnički multitasking na najjače, no krenimo redom.

 

 

Helem Nejse Radio Show natjera slušatelje da obrišu prašinu s radija. Barem one u Bosni koji love frekvenciju, a ostali se obavezno tada priključe na live streaming. Bandu čine Čika Gagaara, Stihomir Klepić i DJ Toshi Domaćin koji skoro dva sata progovaraju o raznoraznim temama iz svakodnevnog života, ugošćuju, ponekad i smaraju zanimljivim gostima. Najvažnije, glazbeni dio emisije čine isključivo njihove autorske stvari ili autorske obrade najvećih regionalnih hitova. Ne pokušavaju biti smiješni, sam apsurd realnosti o kojoj progovaraju sama po sebi nosi ogromnu dozu simpatičnog humora. Svojim stavom pozitivno utječu na mlađe generacije, ukazuju na sveprisutne probleme s kojima se svakodnevno suočavaju čime potiču mlade da prihvate zdrave stavove zajedništva. I to im itetako uspjeva. 

Kada ste posljednji put čuli da se ekipa pozivima uživo uključuje u emisiju, repa i autorske pjesme i obrade samo da bi dobila po ušima? Svi jedva čekaju da se javno obrukaju, (ne)uspješno sudjeluju u zanimljivim kvizovima i pritom uđu u bubanj, ponekad i u klarinet, da osvoje Helem Nejse majicu? 
Svake nedjelje od 22 h, live stream OVDJE ili OVDJE.

 

 

Glazbeni projekt Helem Nejse spada u kategoriju najboljeg regionalnog repa nove generacije. Nisu prihvatili moderni utjecaj trap glazbe, drže se principa stare škole uz žestoke rime i dobar flow, nastavljaju priču, tematiku pokrenutu radijskom emisijom, što je rezultiralo objavom debitantskog albuma "Go u gostima" u travnju 2017. Veliki utjecaj ekipe iz FM JAM-a je očit, no dečki su uspjeli razviti vlastiti pristup i specifičan stil. U pripremi je i drugi album koji bi svjetlo dana trebao ugledati na jesen 2018., no najveću su pozornost javnosti dobili pjesmom "Kabadahija", fantastičnom suradnjom s Markom Louisom u kojoj upozoravaju na veliki problem njihove generacije, zabranjenoj ljubavi djevojke i mladića: Ova pjesma je korak ka tome da zajedničkim snagama kažemo "ne" svim nametnutim nacionalnim, religijskim, političkim, generacijskim i ostalim podjelama.

 

 

Autor većine stihova je, kako i samo ime mu govori, Stihomir Klepić; Čika Gagaara vrlo lako i ponekad vrlo brzo prenese poruku dok Toshi Domaćin redovito izmiksa dobar beat.

 

 

Na debitantskom se albumu ističu suradnja s Edo Maajkom "Nemam"; "Espanjola", poletna pjesma na španjolskom na Helem Nejse način; mlađahna nasljednica velikog hita grupe Psihomodo pop "Ja volim samo sebe", pjesma "Ja, ja, ja" uz gostovanje Vanje Mišić; koliko god je puta poslušali, urnebesno smiješna "Go u gostima" te suradnja sa Stjepkom Galovićem, javnosti poznatijim kao Kandžijom u pjesmi "Visoki C". 

Ozbiljnost situacije očituje se u pjesmi "Bosnia" koju prati jednako ozbiljan i na trenutke potresan spot. 

 

 

Osim glazbenih i njihovi video uradci odišu svježom kreativnošću. Pogledajte spot za "Vodič kroz Sarajevo". 

 

 


"Sarajevski dani terorizma" predstava je koja ruši predrasude da mladi danas izbjegavaju kazalište. Sastoji se od niza skečeva po uzoru na legendarni Monty Phyton zbog kojih se za svaku izvedbu u sarajevskom Kamernom teatru 55 traži ulaznica više, a nadamo se da ćemo istu moći uskoro pogledati i u Zagrebu kako bismo se i sami uvjerili u njenu kvalitetu. 

 

 


Poslušajte, procijenite i ako vam se sviđa, proslijedite frendovima te ih zapratite na društvenim mrežama.


I, da, pogledajte novi spot za pjesmu "Bolje bi ti bilo", 14. veljače od 10 h.

 

Helem Nejse