Opaki klasičari – dirigentice uzvraćaju udarac!

Opaki klasičari – dirigentice uzvraćaju udarac!

Kada ste zadnji put gledali koncert klasične glazbe kojim je ravnala žena? Nikad? Postoji ekstremno velika vjerojatnost za takav odgovor, no stvari bi se uskoro mogle promijeniti.

Zašto je na sceni toliko malo žena dirigentica, internet za sada nema odgovor, no statistika je pokazuje da se 2014. u top 150 svjetskih dirigenata našlo pet žena dok je ovaj broj u 2019. narastao na čak (!) osam. Dok su vokalne i instrumentalne solistice u klasičnog glazbi iznimno česta i cijenjena pojava, feministički ustanak eskalirao je odlukom da će ove godine žena ravnati orkestrom na dodjeli Oscara.

 

Radi se o dirigentici Eimear Noone, Irkinji koja je do sada surađivala s velikim svjetskim orkestrima, kao što su Kraljevski filharmonijski orkestar, Simfonijski orkestar iz Sydneya, Simfonijski orkestar iz Dallasa i slični.

No, najzanimljivija je njena titula „Kraljice glazbe za video igre“, jer, osim što je dirigentica, ona je i nagrađivana skladateljica, i to za djela koja u pozadini pojačavaju doživljaj milijunima gejmera u uspješnicama „World of Warcraft“ i „Warlords of Draenor“. Iste sa orkestrom izvodi uživo u sklopu turneje „Video Games Live“ koja je jedna od najdugoročnijih u Velikoj Britaniji.

 

Na Oscarima će izvoditi maestralna djela filmske glazbe, među kojima će se naći djela iz Jokera te poznata melodija „The Rise of Skywalker“ iz Star Warsa, dok je i sama sudjelovala u skladateljskom procesu glazbe iz trilera „Mirrors“ i „The Hole“.

Ovim je angažmanom stekla pozornost svjetskih medija, kako dodatna potpora aktualnom hollywoodskom feminističkom pokretu.

No, dobivaju li dirigentice pozicije na čelnim mjestima najvećih svjetskih orkestara? Najbliže se tome približila Susanna Mälkki, šefica dirigentica Filharmonijskog orkestra iz Helsinkija te gostujuća dirigentica Filharmonije iz Los Angelesa. Opaka je i Australka Simone Youg, koju nazivaju „specijalisticom“ za opere Wagnera i Straussa kojima je ravnala u Državnim operama u Hamburgu, Minhenu, Berlinu, Beču i Dresdenu. Kanađanka Barbara Hannigan vodila je Berlinsku filharmoniju, Minhenske filharmoničare, a tu i tamo na pozornici voli zapjevati djela moderne opere.