Opaki klasičari: Jess Gillam
foto: Jess Gillam, credit: Decca Classics Promo

Opaki klasičari: Jess Gillam

Predstavnica opakih klasičara generacije Z.

Prije nekoliko dana napunila je dvadeset i jednu godinu – Jess Gillam mlada je engleska saksofonistica koja već ima ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom Decca Classics za koju je objavila debitantski album “Rise”. Na njemu se nalaze njena najdraža djela od Marcella i Šostakoviča do Davida Bowieja i Kate Bush. Žanrovska raznovrsnost odraz je nesputanosti njene generacije, a tehnička kvaliteta otkriva neizmjeran talent i zaigranu emociju, prilično zrelu za njene godine.

 

 

Prošle je godine nagrađena Brit nagradom u kategoriji klasične glazbe, dok je u veljači ove godine nastupila na dodjeli BAFTA-i u Royal Albert Hallu, zaradivši veliki aplauz najvećih zvijezda A-liste, kao i članova kraljevske obitelji. Izniman je to uspjeh, posebice među konkurencijom koja vlada u Velikoj Britaniji. Nije to bio njen prvi nastup u najprestižnijoj koncertnoj dvorani, nastupila je s Filharmonijom BBC-ja u sklopu Posljednje večeri BBC Promsa, najvažnijeg koncerta impresivnog festivala.

 

 

Osim glazbene karijere, vrlo je zanimljiv njen angažman na Trećem programu BBC radija u kojem uređuje i vodi emisiju “This Classical Life” koju možete preslušati na njihovim kanalima. U njoj ugošćuje kolege glazbenike s kojima komentira međusobna najdraža glazbena djela. Izuzetno zanimljiv format za sve ljubitelje klasične glazbe, a pogotovo za one koji će to tek postati. Platforma za otkrivanje novih djela, uz jednostavne i iskrene opise koji slušatelja itekako potaknu da prokopaju YouTube i streaming servise u potrazi za istima.

 

 

Jess je prava frajerica generacije Z koja se, očito, jako dobro snalazi i u klasičnoj glazbi. Uz nju je klasika jednostavna i osebujna upravo onoliko koliko je potrebno da pronađe svoj put do njenih vršnjaka koji će sada zasigurno početi kupovati ulaznice i za ove koncerte te s velikom lakoćom otkriti ljepotu klasične glazbe.

 

Zapratite Jess na društvenim mrežama - Facebooku, Instagramu ili Twitteru.