Opaki klasičari: LP Duo
foto: LP Duo, credit: Marko Milovanović

Opaki klasičari: LP Duo

Priča ovog beogradskog pijanističkog dua puno je zanimljivija od standardnog nabrajanja mnogobrojnih osvojenih nagrada i pohvala, a seže puno dalje od granica regije držeći se principa kvantne fizike.

Da, dobro ste pročitali, kvantne fizike, čija pravila i principi služe kao velika inspiracija u nastajanju skladbi s potpisom Sonje Lončar i Andrije Pavlovića, jedinstvene pojave u svijetu klasične glazbe.

Sonja je profesorica na Muzičkoj akademiji u Beogradu, a Andrija docent u Centru za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. To je najčvršća poveznica njihovog glazbenog djelovanja i znanosti dok osim kao "akustični" pijanistički duo, djeluju i kao električni duo pod imenom LP elektro.

 

 

Istražujući zvuk i mogućnosti raznih analognih i digitalnih sintesajzera u kombinaciji s akustičnim klavirom stvorili su potpuno novi instrument - hibridni klavir. Radi se o posebnom instrumentu koji je nastao dodatkom posebnog mehanizma na standardni klavir čime su dobili mogućnost manipulacije bilo kojom vrstom digitalnog zvuka. Čak šest skladbi nastalih na ovom inovativnom instrumentu naći će se na njihovom nadolazećem albumu "Duality" koji će svjetlo dana ugledati 20. rujna ove godine preko diskografske kuće Universal Music.

Kao solisti su osvojili na desetke nagrada na najprestižnijim pijanističkim natjecanjima, no kada su ujedinili vlastite glazbene vizije, stvorili su novu glazbu modernog doba koja niti jednog slušatelja nije ostavila ravnodušnim.

 

 

Svoj su projekt prije nekoliko tjedana predstavili i na Yellow Loungeu Deutsche Grammophona u Salzburgu u sklopu jednog od najpoznatijeg festivala klasične glazbe na svijetu, gdje se okupljaju samo najbolji glazbenici ovog žanra dok u Yellow Loungeu gostuju njegove najzanimljivije inačice za koje industrija smatra da će za koju godinu biti na samom svjetskom vrhu.

Osim što su vrhunski izvođači, oni su skladatelji, uživo izvode isključivo djela s vlastitim potpisom, koja su se također našla u pozadini raznih filmova i kazališnih predstava.

 

 

Neiscrpan su izvor inspiracije dok kreiraju zvukove kvantnog svijeta koji ih je odveo čak do njujorškog Carnegie Halla gdje su ih tamošnji kritičari opisali kao istovremenu "klasičnu eleganciju, slobodu jazza i snagu rock'n'rolla".

Sada je vrijeme za "Duality", snimljen u beogradskom Kolarcu koji će vas "naučiti o suprotnostima, postojati i djelovati paralelno". S velikom znatiželjom iščekujemo ovo djelo.