Retrospektiva 2018.: nova zvijezda godine

Retrospektiva 2018.: nova zvijezda godine

Redakcija Sound Report portala odabire najbolje od godine na izmaku.

Debitant godine je glazbenik koji je 2018. obilježio blistavim početkom karijere. U uži izbor odabrali smo pet vrhunskih novih lica na sceni, a najviše glasova u redakciji uvjerljivo je dobio Ogenj! Listu najboljih možete pronaći u nastavku.

 

1. Ogenj

Kao i Cinkuši, Ogenj je svoje djelovanje hrabro odlučio formirati na kajkavskom narječju. Nakon nekoliko odrađenih svirki i tri godine kreativnog procesa, 2018. objavili su debitatnski album "Domaj". S punkerskim stavom, uz tamburu i violinu, slušatelj se brzo navikne na njihov specifičan izričaj koji je zaslužio jednu od vodećih pozicija na domaćoj glazbenoj sceni. Kvaliteta izlazi iz sigurnosti u vlastito stvaralaštvo i iskrenog karaktera, a energija benda je toliko zarazna da će vas sigurno osvojiti već pri prvom slušanju.

 

2. Tiani

Zbog modernog pop zvuka, kvalitetne produkcije i izrazito radiofonične strukture, najjednostavnije je zaključiti da zvuči "svjetski", kako se takva djela na ovim prostorima često opisuju. Senzualnost vokala, mirnoća i zrelost ove mlade i talentirane glazbenice unijeli su sofisticirani pristup i stvaranje izuzetno kvalitetne kombinacije pop, soul i elektroničke glazbe. Odmjerenost, iskrenost uz prepoznatljiv stil i stav iza kojeg čvrsto stoji dovoljno iskustva i znanja da publiku uvjeri u vlastite mogućnosti i potencijal koji nosi.

 

3. Bruto Geto

Uvijek crno bijeli, nikada u boji. Debitirali su u Vintage Industrial Baru, napravili kaos prije Kandžije i Golih žena, nastavili revolucionalno širiti propagandu na Brucošijadi FER-a da bi na samom početku ove godine u Pločniku na samostalnom tajnom koncertu napravili potpuni kaos. Da Edo Maajka nije toliki car, uspjeli bi mu oteti svu slavu na velikom koncertu u Domu sportova, no, ostavit ćemo to za blistavu budućnost koja je pred njima.

 

4. Sun U

Pomicanje letvice uvijek se treba događati na osobnom nivou - to shvaća i Sanja Šiljković, umjetničkog imena Sun U koja je na glazbenu scenu donijela uragan fantastične elektro-pop glazbe. Osim pjesama, ova mlada glazbenica čak je sama snimila, montirala i animirala spot!

 

5. Cubies

Producentski duo imena Cubies na samom je početku glazbene karijere, no svojim specifičnim glazbenim izričajem polako bude zanimanje šire publike. Standardan elektronski uzorak ukrasili su blago distorziranom gitarskom solažom koja je pobudila interes za ovaj bend već pri objavi prve pjesme "Cool City". Na trenutke i s blueserskim štihom, instrumentalno priča fluidnu priču lagano gradirajući uzbudljivost atmosfere koju stvara.