Ville Valo, HIM i Love Metal dvadeset godina nakon  -  gdje je, čiji je, što radi?

Ville Valo, HIM i Love Metal dvadeset godina nakon - gdje je, čiji je, što radi?

Ležerno istražujem najslušanije albume trenutno na Deezeru u Hrvatskoj i naiđem na jednu iznenađujuću poslasticu - kultni "Love Metal" legendarne grupe HIM.

Album koji ih je lansirao na sam vrh svjetske glazbene scene, na tron s kojeg su od 1999. beskompromisno njegovali imidž melankoličnih darkera, sazrijevali, odrastali da bi se 2017. povukli sa scene.

No, između mnogobrojnih zla koje je 2020. donijela glazbenoj industriji, jedan uistinu svijetli trenutak dogodio se prije nekoliko dana kada je Ville Valo objavio EP od tri pjesme na engleskom jeziku naziva "Gothica Fennica Vol. 1" koje, kao da nastavljaju tamo gdje je HIM stao, te su kao takve svojevrsni nagovještaj jednog potpuno novog poglavlja njegove karijere.

 

 

Povratničke turneje atraktivnije su nego ikad (premda mnoge prisilno odgođene), a sama pomisao na ponovno okupljanje grupe HIM kod svake male gotičarke već sada izaziva posebnu vrstu adrenalina i mračnog optimizma. Vadi korzet, utegni trbuh!

Već je prošle godine, u razgovoru za Sonic Seducer dao naslutiti da će love metal žanr vrlo brzo dobiti nastavak. Naime, izjavio je kako postoji mnogo pjesama koje je napisao za HIM, neke nisu snimljene, a petnaestak njih je dovršeno. Tako su svjetlo dana ugledale "Salute The Sanguine", "Run Away From The Sun" i "Saturnine Saturnalia" koje je objavio pod umjetničkim imenom projekta VV. Čak je i legendarni heartagram modificiran za tu priliku. 

Tko je osim Villea sudjelovao u projektu još uvijek nije poznato, dok pjesme zvuče kao prirodan nastavak njihovog posljednjeg studijskog albuma "Tears On Tape", objavljenog 2013. To znači da ne donose pretjerani spektakl ili revoluciju u području love metala koja bi im omogućila da ponovno osvoje svijet, no sama pomisao da bismo Ville Vala i ekipu uskoro ponovno mogli vidjeti na pozornici dovoljno je veliko ushićenje samo po sebi. 

 

 

A s kim će dijeliti pozornicu, uistinu nije važno, premda svaki fan ovih finskih giganata dobro poznaje svakog člana benda. Isto tako zna da su (bivši) bubnjar Gus i basist Mige hrvatski zetovi, zbog čega mi se Tuomas Holopainen iz Nightwisha posebno obradovao kada sam mu rekla odakle dolazim. I pitao me poznajem li ih, kao, ono, sigurno sam ih srela jednom za šankom Vintagea. Dok bi sada priča o ovom mogla krenuti u potpuno novom smjeru, vratimo se na centralnu personu projekta, jedinu zapravo važnu (bez uvrede macani).

Bariton? Bas bariton? Bas? BARITON! I to pet oktava, buraz! Pet oktava i sto cigareta dnevno. Bio je to loš dečko s kojim je svaka mala gotičarka željela rezati svoje vene u njegovom stanu u Helsinkiju u kojem vreće za smeće imaju ulogu zavjesa, s ekstravagantnom dekoracijom interijera koja je savršena za intervenciju odreda za čistoću. Nekad je to bilo kul, a danas dok razmislim... uzmi metlu i počisti to, muškarčino! 

I premda su Finci prilično korektan narod, što se privatnih života njihovih poznatih i slavnih tiče, Ville Valo oduvijek je bio u centru pozornosti. Od činjenice da mu je otac vlasnik sex shopa u centru Helsinkija (u međuvremenu je navodno otišao u penziju), do njegove veze s voditeljicom Jonnom s kojom se zaručio te izazvao ljubomoru među mnogim štovateljicama njegova lika i djela. Redovito je punio stupce lokalnih tabloida, a paparazzi su ga pratili svugdje (što je za Fince ekstremna rijetkost). 

 

Gdje je bio, s kim je pio, kog’ je ljubio, znala je svaka obožavateljica diljem svijeta, jer bi se svaka nova fotografija, svaka novost, rekordnom brzinom proširila po raznim forumima lokalnih fan klubova.

Danas navodno živi u kući (!) u Helsinkiju, navodno je i u vezi s finskom manekenkom Christel Karhu, štoviše, šuška se da su zaruke na pomolu. No, službenu je potvrdu za 2020. doista teško pronaći, jer Christel većinu profila na društvenim mrežama drži privatnima, a Maja nema više 15 godina, niti radi za showbizz magazin. 

HIM je prvi i posljednji put (do sada) u Hrvatskoj svirao 2001. Službene izvještaje glazbenih portala nije moguće naći na internetima, no arhivski zapisi u forumu svjedoče kako je koncert navodno bio "loš i kratak" jer su "bili kod familije Migeove žene u Zagrebu" i "naroljali se k'o stoka". 

YouTube čuva i jedan intervju iz tog doba, u kojem je Ville odgovarao na pitanja lokalnih obožavateljica: 

 

Vidi taj ajlajner, taj omamljeni pogled…

Najaktualniji video zapis njegova nastupa datira od 10. lipnja 2019. kada je u Helsinkiju nastupio s grupom Agents, s kojima je glazbeno aktivan unazad nekoliko godina te pjeva isključivo na finskom. No, kao pravu je poslasticu, na samom kraju, izveo veliki klasik HIM-a "When Love and Death Embrace". 

 

Odrekao se cigareta, navodno i mesa. 

www.heartagram.com web stranica ponovno je aktivna, te vodi direktno na platforme za streaming novog EP-a. Instagram profil Heartagram također je ponovno aktivan. 

2020. će uistinu biti nepredvidljiva godina. 

Ville danas ima 43 godine. 

Bam Margera se propio i sve više liči na oca.