Who the f*** are Voyage & Breskvica i je li Baka Prase trenutno najiskreniji i najbrutalniji glazbeni kritičar u regionu?

Who the f*** are Voyage & Breskvica i je li Baka Prase trenutno najiskreniji i najbrutalniji glazbeni kritičar u regionu?

YouTube gori, a ako ste stariji od 20 godina sigurno toga niste niti svjesni. Vjerojatno vas niti ne zanima, no ako ste ljubitelj glazbe, donosimo slatku priču koja daje uvid u ono što danas klinci slušaju, ali istovremeno i zanimljiv nagovještaj budućnosti glazbene kritike.

4,4 milijuna pregleda u samo 3 dana, bez plaćene promocije, nikako ne bi trebao biti zanemariv društveno-umjetnički fenomen, a radi se o pjesmi “Blamage” koju je objavio najpoznatiji balkanski YouTuber Baka Prase.  Zaključak prethodnog istraživanja bio je da je upravo on jedini kvalitetan YouTuber glazbenik, dok teme koje u pjesmama obrađuje postaju sve zanimljivije i, naravno, očekivano i ciljano “skandaloznije”. 

 

 

Aktualni je hit “disstrack” na osamnaestogodišnjeg glazbenika umjetničkog imena Voyage, koji u duetu s djevojkom umjetničkog imena Breskvica uživa sve veću popularnost u regiji. On za sebe tvrdi da je neshvaćeni umjetnik čije kvalitete i glazbene afinitete domaća publika ne bi razumjela te da upravo zato pikira na veliku inozemnu karijeru, o kojoj sanja od petog razreda osnovne škole. A Breskvica je, sudeći prema YouTuberskim izvorima, bila njegov fan te mu se javila preko Instagrama. Danas je njegova muza, inspiracija i glazbena bolja polovica, s obzirom na vokalne (ne)mogućnosti koje je demonstrirao izvedbom uživo u popularnom AmiG showu. 

Iza njih su tri mega hita, “Vrati me”, “Budi Tu” i “Koraci u noći” zbog kojih su nagrađeni nagradom MAC za najveće YouTube zvijezde. Ljubavne pjesmice uz nevin prikaz tinejdžerske ljubavi, ali, naravno, Srbi ne bi bili Srbi da nema tu i malo kriminala i loših dečkiju. Ali samo blago, jer je ipak ovo dječji program. 

 

 

Oko njih previše hajpa ni za što. Niti su pjesme kvalitetne, niti imalo zanimljive, niti im je priča originalna. Nit’ smrde, nit’ miriše. 

Nakon paralelnog kopanja po YouTubeu i ostalim internetima o ovom mladom glazbeno-ljubavnom paru, uistinu sam izgubila misao koju sam imala kada sam dobila ideju o ovom tekstu, jer sam očekivala nešto puno atraktivnije i zanimljivije od predvidljive dosade na koju sam naišla. 

 

 

Zato se vratimo na Baku Prase. Kralja regionalne YouTube scene i mog stalnog promišljanja o budućnosti glazbene kritike. Reakcije na glazbene uratke na YouTubeu sasvim random ljudi odavno nisu nepoznanica, no u regiji je istih, srećom, prilično malo, što srećom apsolutno nikako ne ostavlja prostor za njihovu relevantnost i utjecaj na sceni.

Ali Baka Prase je potpuno druga priča. Dok u jednu ruku njegovi “disstrackovi” i komentari na glazbenu scenu zvuče poprilično uvredljivo, jer on, čini se, ne bira riječi, a ni sredstva; u drugu ruku, on jasno kaže sve što se većina “starije” i “tradicionalne” generacije glazbenih kritičara ne bi usudila niti “profinjenije” upakirati u tekstu. Kaže istinu, na način koji je razumljiv svima, opet, nije baš bez ikakvog pokrića.

 

 

Istovremeno potvrđuje tezu da je i loš PR dobar PR, pa sam eto tako i ja, sada i vi, saznali tko su Voyage i Breskvica, premda to uopće nismo trebali, jer zanimljivost ovog projekta nije niti približno razmjerna popularnosti koju su, zasad još uvijek ne zasluženo, dobili. Premda je Breskvica (koliko god me ovo ime trenutno ekstremno iritiralo) korektna pjevačica. 

A Baki Prase službeno možemo dodijeliti titulu najbrutalnijeg, najiskrenijeg i najpopularnijeg glazbenog kritičara generacije Z, kojeg bi jako bilo zanimljivo vidjeti kako komentira i neke druge glazbenike regije, ne samo moderne trap turbo folkere i popularne YouTubere. 

Na Sound Reportu su mu vrata uvijek otvorena.