Yungblud – britanski punk najnovije generacije

Yungblud – britanski punk najnovije generacije

Skoro pola stoljeća nakon što je u Velikoj Britaniji nastao punk, promijenio povijest glazbe i definirao živote mnogih generacija, na istom se mjestu među zvijezde vinulo najnovije izdanje ovog buntovničkog pokreta.

On je Yungblud, dvadesetdvogodišnjak iz Doncastera koji predstavlja punk generacije Z. U njegovom duhu istovremeno se osjeti prisustvo karaktera i Sida Viciousa i Robbieja Williamsa i Petera Dorothyja istovremeno, “loših dečki” od kojih je uzeo ono najbolje, kreiravši vlastiti, itekako zanimljiv glazbeni izričaj. On sam kao utjecaje navodi Lady Gagu, Marilyna Mansona i Arctic Monkeyse, koji, tvrdi “ne mogu se staviti u niti jedan kalup, oni su izgradili vlastite svjetove”. Upravo su ga oni potaknuli da se počne sam baviti glazbom.

Njegov je talent prepoznao bubnjar grupe Blink-182, Travis Barker, koji je u priču uključio i Halsey, stvorivši veliki YouTube hit koji mu je zagarantirao svjetsku slavu.

 

 

“Vatrena poezija predgrađa mlađe verzije Arctic Monkeysa i Jamieja T, uz zdravu dozu ska i hip hop duha” - službena je definicija njegovog žanra, no osim standardnog tinejdžerskog cmizdrenja, nezadovoljstva samim sobom i cijelim svijetom, Yungblud nosi jednu posebnu vibru, nostalgičnu svježinu nekadašnjeg emo pokreta koji je sada poprimio jednu potpuno novu razinu.

On je produkt fantastične britanske povijesti alternativne glazbe koja sada jednako dobro može funkcionirati na komercijalnim radijskim postajama, ali i na najvećim festivalskim pozornicama. “hope for the underrated youth”, neodoljivo podsjeća na hitove grupe Simple Plan, a osvaja na prvu.

Najnovija pjesma nastala je u suradnji s Danom Reynoldsom iz grupe Imagine Dragons. “Original Me” u samo je tjedan dana prikupila preko dva milijuna pregleda.

 

 

Obožava provoditi vrijeme na društvenim mrežama, kao i većina svojih vršnjaka, koje obožava zabavljati, stoga priznaje kako je često skakao s balkona na partyjima, samo kako bi zabavio ekipu.

Kroz melankolične tekstove ovaj momak pokušava potaknuti publiku na samoprihvaćanje, dok se, priznaje, još uvijek i sam bori s tim problemom. Njegovi ga obožavatelji prozivaju glasom njihove generacije, koji kroz pjesme direktno nastoji ukazati na mnoštvo društvenih problema, ali i pomoći slušateljima da se bore protiv depresije.

 

Radi se o prilično zanimljivoj pojavi na glazbenoj sceni, čiji mash-up “Senorite”, “Back to Black” i “Goosebumps” energijom i aranžmanom izuva iz cipela, svakako obratite pažnju na glazbu ovog mladog buntovnika.