Glazbenici se udružili protiv automatskog prepoznavanja lica na koncertima

Glazbenici se udružili protiv automatskog prepoznavanja lica na koncertima

Tom Morello, Amanda Palmer, The Glitch Mob i mnogi drugi podržali su zanimljivu kampanju.

Računalno prepoznavanje lica sve je više implementirano u svakodnevni život, no to je zasmetalo glazbenicima. Društvo za promicanje digitalnih prava Fight for the Future pokrenulo je kampanju u kojoj pozivaju Ticketmaster da zabrani prepoznavanje lica na koncertima i festivalima.

Prošle je godine kompanija Live Nation, čiji je Ticketmaster sastavni dio, investirala u uvođenje infrastrukture za automatsko prepoznavanje te provela testiranje na nekoliko događaja. Najznačajniji je bio nastup Taylor Swift 2018. gdje je cilj bio locirati i prepoznati njene najveće uhoditelje te tako unaprijed ukloniti potencijalne opasnosti.

No, izgleda da tehnologija još uvijek nije na dovoljnom stupnju razvoja, budući da je generirala netočne podatke te tako obične fanove označila kao potencijalno opasne.

Tom Morello, Amanda Palmer, The Glichmob, Brian Fallon i Atmosphere zato su podigli glas protiv ove tehnologije dok je Morello svoj stav izjasnio preko Twittera: Ne želim Big Brother na svojim koncertima koji proglašava moje fanove silovatelje i prijeti im deportacijom ili uhićenjem.

Palmer je dodala: Ljudi bi se na koncertima trebali osjećati sigurno i poštovano, a ne biti stalna meta nadzora i demonstracija sile.