Ischariotzcky: "Album je od početka do kraja složen da bude parabola - od problema do rješenja"

Ischariotzcky: "Album je od početka do kraja složen da bude parabola - od problema do rješenja"

Odličan bend čudnog imena dio je postave četrnaestog Pozitivnog koncerta. Nedavno su objavili i debitantski album koji mnogi očekuju napokon u cijelosti čuti uživo.

Poprilično se aktivirala makarska scena u zadnje vrijeme...
Super je. Kako su počeli, festival Šakan se aktivirao, Toochepin i Jazz festival i svašta nešto je tamo. Sad je baš živo. 

Imate novi album, koji je dosta filozofski nastrojen. Reci mi nešto o tome.
Slagao sam priču od samoga početka. Zato se i zove "Recovery", cijeli album je od početka do kraja složen da bude kao neka parabola, od problema do rješenja. Kao nekih osobnih dilema, emocionalnih stanja. Počinje s mantrom "Recovery" koja se ponavlja. Kada mi je u jednom periodu bilo teško, slušao sam ju kao neki infinity loop, pomagao mi je. Poanta ovog albuma je da problem nakon puno puta ponavljanja gubi na značenju. Infinity loop Recoveryja je "Bad wounds like this won't heal for a long time" gubi na značenju i počinje proces ozdravljenja. to je bila ideja da se od toga album počinje razvijati na neki veseliji štih pa se vraća ponovo na taj neki sumorniji, teži period. Do samog kraja gdje tekst kaže "Basic and rough again, I'll try to stay this way". Refreshaju se svi ti problemi, a mi smo ponovno u fazi gdje možemo krenuti ispočetka. 

 

 

Kako se onda suočavati s tako velikim životnim problemima? S mantrama? Kad je parabola, onda pada, dođe na isto, ali s odmakom.
Da, mora doći do neke kulminacije da bi se raščistilo sve nazad.

Kako sebe progurati do vrha i samog gurati dalje?
Moje rješenje je kreativan proces. Opet kažem, ako pogledate stvari koje na prvi pogled nemaju veze s time, to je odvlačenje pozornosti i kretanja u nekim drugim smjerovima. Izlazak iz comfort zone i sličnih stvari. 

Jesu li bendovi danas malo previše u confort zoni?
Pa da. Dosta se toga promijenilo i u mom estetskom viđenju glazbe kroz rad s drugim ljudima. Ako radiš non stop sam, često se pogubiš i ostaješ u nekoj mrtvoj točki i radiš često nešto što si već čuo da je sigurno, ali kad radiš s nekim puno učiš. Vidiš i da postoji još neke stvari oko glazbe koje ne znaš i koje nisi probao. Bio mi je super raditi s drugim izvođačima, tu sam puno naučio. Najzabavnije od svega bilo je eksperimentiranje sa zvukovima, aranžmanima i harmonija koje nisam prije koristio. Budući da dolazim iz tog područja gdje je zastupljena harmonizacija vokala uz klape, smatram da je naš primorski dio najjači po tom pitanju. Zato sam usmjeren na to da vokalne dionice zvuče drugačije nego od onog što se nudi.

 

 

Eksperimentirali ste s elektronikom i klasičnim rockom. Kako ste spojili ta dva svijeta? Elektronika je danas izuzetan mainstream, kako ste uspjeli to izbalansirati?
Kada sam dobio ideju za Ischariotzcky tada sam ja tek krenuo eksperimentirati s elektronikom. U bivšem bendu Peches smo radili standardni rock'n'roll s eksperimentiranje u samom pristupu harmonijama. Htio sam uroniti u nešto novo. Radeći sam, najjednostavnije mi je bilo uzeti akustičnu gitaru i svirati, ali htio sam neke stvari da budu kompletno elektronske. Nisam zapravo planirao niti izvođenje uživo, tako da je bilo bitno da bude nešto u čemu nisam najkomforniji, ali da zadržim akustične instrumente. Tada je utjecao na mene James Blake koji je uz elektroniku koja oduzima pažnju ima i neki gospel element. Uvijek mi je ta kombinacija bila zanimljiva. Otkad je Ischariotzcky postao bend uz elektronski pristup imamo i big bandovski pristup s bras sekcijom i tako. 

Ime Ischariotzcky. Zašto na bol svih PR-ovaca i novinara? Ali i fanova koji vas moraju guglati? 
(smijeh) Ja sam to baš htio. Što se tiče asocijacije na Judu Iškariota. Komplicirano je jer sam ja to radio u početku s velikom nesigurnošću i htio sam da bude inkognito, da ne može to netko tek tako naći. Napravio sam kanal na SoundCloudu koji se tako zove i koji se stvarno ne pokazuje dok do zadnjeg slova ispravno ne upišeš ime. Mislim, to je razlog. Ali, nakon što je Demofest nas prepoznao odlučili smo da ostane tako. Smiješno je i zabavno, moraš se potruditi da nađeš tu glazbu.


Pred vama je Pozitivac. Kako teku pripreme?
Napravili smo neki novi set koji će više imati formu albuma. Voljeli bih da sada kada imamo album da nekako pokušamo taj album približiti uživo. Do sada smo svirali i više pjesama, jer imamo stvari koje i nisu na albumu, tako da smo sada slagali set koji smo prilagođavali samostalni koncert. Htjeli smo izvući najviše od toga. Zbog satnice ćemo morati vjerojatno nešto izbaciti, ali pokušat ćemo prezentirati album najbolje što možemo.