Zdenka Kovačiček predstavila novu pjesmu 'Jutarnja frka'

Zdenka Kovačiček predstavila novu pjesmu 'Jutarnja frka'

''Frku'' znate, to je pjesma koja govori o stvarima koje se ne čine posebno ugodnima za razgovor pa stoga često i sama zabavna glazba zazire od njih.

Međutim, ne i Zdenka Kovačiček, žena velike karijere i moćnog glasa, zaštitni znak naše glazbene scene, ona koja se provjereno ne boji budućnosti ni provokativnog sadržaja. Od prve Frke snimane 1981. godine pa do verzije koju su u novim aranžmanima oživjeli Nipplepeople i sve do ''Jutarnje Frke'' prošlo je puno toga, ali avangardni i pomaknut gard i zvuk stoje i dalje. Zanimljiva je činjenica da je Zdenka s ''Frkom'' nastupila na Zagrebačkom festivalu te da se tekst pjesme koji je za to doba bio provokativan i kontroverzan morao prilagođavati mainstream publici jer Zdenka je uvijek bila dva koraka ispred svog vremena. Između tog nastupa i ponovnog nastupanja na ZF-u prošlo je punih 19 godina, a na svom sljedećem nastupu u sklopu festivala Zdenka se predstavila pjesmom ''Vrati se u moje dane''  koja je obilježila uspješnu njenu suradnju s tekstopiscem i autorom Markom Tomasovićem. Njihova kombinacija bila je dobitna pa je prema glasovima publike 'Vrati se u moje dane' nagrađena Grand Prix nagradom.

Od pobjede do novog nastupa na Zagrebačkom festivalu proći će još jednom 19 godina. Marko i Zdenka ponovno su tim te zajedno u siječnju 2019. - Marko kao autor, a Zdenka kako glas - s novom pjesmom ''Jutarnja frka'' idu na 66. po redu festival koji će se održati u 25. siječnja 2019. , a koji je još sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća krenuo ispunjavati program Televizije Zagreb. Drugim riječima, kada je Zdenka bila djevojčica i kada je sanjala o tome kako će postati pjevačica gledala je na televiziji snimku raskošnih prezentacija zabavnih festivalskih pjesama koje su snimane u tadašnjoj dvorani Istra, na mjestu današnjeg kazališta ZKM.

Zdenka Kovačiček definitivno je jedna od najznačajnijih osoba u svijetu glazbenih priča na ovim područjima, a s vremenom je stekla epitet „žene za sva vremena“ po pjesmi koja joj je obilježila karijeru. No možda je prerano za zaključke da je upravo riječ o toj pjesmi. Možda je to ipak „Frka“, a „Jutarnja frka“ to uvjerljivo sugerira.

''Jutarnja frka'' dobila je i video kojeg potpisuje Irena Ščurić. Glazbu i tekst potpisuje Marko Tomasović. Za aranžmane pobrinuo se Hrvoje Grčević. A, sve zajedno odvija se pod okriljem Dancing Bear.