Albumi

Kako zvuči međimurski blues novog projekta Darka Rundeka?

Kako zvuči međimurski blues novog projekta Darka Rundeka?

Andreja, Rudek i Ekipa "Ftičeki" stvorili su posebno zanimljivo etno blues izdanje.

"Mura Mura" album je koji donosi dvanaest pjesama koje obiluju sirovom emocijom i svojevrsna su fuzija raznih glazbenih žanrova koji lokalno možda govore dijalektom, no melodijom govore svijetu razumljiv, univerzalni jezik posebne glazbene energije.

Sklad kolektiva izuzetno je izražen i jasan, slaveći tradiciju i život malog, običnog čovjeka. Time izražavaju ogoljene i iskrene osjećaje, istovremenu jednostavnost i težinu prolaznosti vremena, kajkavskim dijalektom dočaravajući prijateljsko muziciranje, glazbu koja slikovito izvire iz male lokalne birtije daleko skrivene od urbane užurbanost i napetosti, no opet s vlastitim životnim teretom, očekivanjima i razočaranjima.

 

 

Album kao cjelina boemski je trenutak u kojem svaki instrument ima posebnu ulogu, njegov karakter samostalno dolazi do izražaja obogaćujući posebnim blueserskim štihom tradicionalne međimurske melodije. U priču se upleo i jazz koji poprilično blago, ali izuzetno upečatljivo na trenutke daje specifičan ritam, ali i osjećaj improvizacije koja dodatno naglašava iskrenost osjećaja.

Kompaktnost djela dovršava mračnost i melankoličnost Andrejinog vokala koji krije čvrstinu i snagu kao okosnicu ovog itekako zanimljivog projekta.

Radi se o umjetničkom djelu u punom smislu riječi, koje zahtjeva veliku pažnju slušatelja kako bi pravilo otkrio sve glazbene detalje koje ono nudi. Istovremeno i sirov i perfekcionistički, ali najvažnije od svega izuzetno iskren album, nabijen jakim, opet jednostavnim i prepoznatljivim emocijama.

Zagrebačka publika projekt uživo može doživjeti već 23.3. u Kinoteci.

 

Popis pjesama:

1. Dej mi bože

2. Zvira voda

3. Sedi si kraj mene

4. Vulica

5. Saka kita vehne ka korenca nema

6. Kak je teško

7. Oj sončece sončece

8. Nega sonca nit meseca

9. Vuprem oči

10. Dolinom se šetala

11. Rojžica sem bila

12. Mura Mura