Albumi

Zanimljiv start mlade autorice

Zanimljiv start mlade autorice

Domaća scena u zadnjih par godina izrodila nam je brojne zanimljive i hvaljene kantautore, a najnoviji pomladak iste je mlada Billie Joan. Pravim imenom Ivana Pezo, ova splitska autorica prije koji tjedan objavila je svoj debitantski album od 11 pjesama - “Barren Land”.

Ono čime se Billie razlikuje od svojih suvremenika jest naglasak na lo-fi, low budget stil sviranja, jednostavnost prije svega. Produkcija albuma je minimalistička bez previše “farbanja”, a ista daje osjećaj da je sve snimljeno u njenoj dnevnoj sobi. Drugih instrumenata (skoro pa) nema, Billie je tu sama, sa svojim vokalom i gitarom, gola pred svima. Gotov proizvod je surov, pomalo grunge zvuk akustične gitare pomiješan s bogatim vokalom koji odzvanja na svakoj pjesmi. Miješaju se tu utjecaji stare škole; Dylana, Cohena, Baez, Younga, ali i modernih izvođača mračnih grunge i post-grunge ere za koje je sama Billie izjavila da su utjecali na njeno stvaralaštvo. Pjeva na engleskom jeziku, a s njim barata izrazito dobro tako da ne znate bolje, lako bi ste ju strpali pod stranog izvođača.

Pjesme su joj protestne i kritične naravi; “Pretty City” je osvrt na rodno mjesto, “Barren Land” na državu, “Oh, My Dear Reverend” na religiju. Pjeva o problemu odrastanja (“Almost 30”), strahovima (“Fear”), taštini (“I See You”). Što se samih tekstova pjesama tiče dosta su poetski nastrojeni, prepuni metafora. Na refrenima se voli ponavljati i tako dodatno usmjeriti slušatelja na tematiku pjesme.

Ono što je od početka jasno je da Bille ne igra po tuđim pravilima. “Barren Land” je album koji nema nikakav “pop” faktor. U današnje vrijeme interneta, manjih “alternativnijih” radio postaja i emisija te koncertnih programa koji potpomažu ovakve izvođače naći će put do svoje "niš" publike, ali tu će se i zadržati. Između ovih 11 pjesama teško mi je izdvojiti favorita, iako favoriziram album u cijelosti. Tijekom preslušavanja utopio sam se u tekstovima pjesama, skrivenim značenjima i vokalnim sposobnostima, ali manjak značajnijih promjena u tempu, strukturi pjesama i jednostavnošću same gitare ove pjesme tijekom spontanog, “casual”, slušanja jednostavno stope jednu u drugu. Isto sam doživio kada sam prije nekih godinu dana zadnji put imao priliku Bille slušati na koncertu.

Za kraj nam ostaje pratiti karijeru ove mlade autorice koja pred sobom ima zanimljiv put. Iako je ovo solidan debitantski album za budućnost se ipak nadam da će Billie proširiti ovu cijelu priču dodavanjem ekstra instrumenata i bogatijih dionica te nadograditi na ove čvrste temelje.

Popis pjesama: 
1. Pretty city
2. Lady is a tramp
3. Don't u mind*
4. Barren land
5. Fear
6. Graveyard dad
7. Oblivious
8. Missunderstood*
9. Almost 30
10. I see you
11. Oh, my dear Reverend* 
Top pjesme*

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."