Albumi

"Traveling Medicine Show" - iskreni r'n'r, i povratak u prošlost

Zabočki bend Breakdown! sve je češće ime na raznim koncertnim događanjima u Zagrebu i okolici, a i nešto dalje od toga. Što uopće ne čudi, jer ako ste ih barem jednom vidjeli uživo, jasno vam je koliko su sposobni rasplesati publiku i unijeti hrpu energije u prostor u kojem sviraju. U rujnu ove godine izdali su svoj album prvijenac pod nazivom "Traveling Medicine Show." Ovo izdanje odiše iskrenom rock 'n' roll energijom, kakve već dugo nedostaje među domaćim bendovima. Ideja koja naoko stoji iza ovih pjesama je upravo zabaviti ljude dobrom glazbom i pozitivnom atmosferom, u čemu je album potpuno uspješan.

Pjesma "Inquisitor" otvara album blagim elektroničkim zvukom koji se pretvara u country/irish gitarsku dionicu i stvara laganu atmosferu koja jako dobro mami slušatelja i plijeni izrazitu pozornost već na prvo slušanje. Kasnije se razvija u nešto nabrijanijem smjeru i priprema teren za ostatak albuma. Uzimajući u obzir vrlo interesantan, iako ne dugačak, tekst pjesme, aranžman i atmosferu ove pjesme, rekao bih da mi je "Inquisitor" i najbolja pjesma na cijelom albumu.

"Rollin' in the Mud" i "Get Blood Out of Stone" donose pregršt catchy riffova i plesnih ritmova koji su sigurno vrlo dobri pokretači publike, bilo na tulumu ili koncertu, ali na prvih par slušanja mi nisu baš najbolje, najviše zbog konstantnog ponavljanja istih tekstualnih fraza koje se, iako im aranžman ne dozvoljava da budu toliko dosadne da prebacim pjesmu, ipak za moj ukus previše ponavljaju i gube smisao. "Get Blood Out of Stone" ipak dajem prednost zbog odlične gitarističke solaže i generalno zanimljivijeg refrena.

"Traveling Medicine Show", sljedeća je pjesma na albumu i od početka neodoljivo podsjeća na rock sedamdesetih, posebice atmosferičnim back vokalima i orguljama u pozadini, a naravno i vrlo dobro osmišljenim riffovima, aranžmanom, a svakako i tekstom.

"Lay It Out on Me" na prvo mi se slušanje jako svidila, prvenstveno zbog vrlo pamtljive vokalne dionice prvog versea te plesnog ritma uz koji je vrlo lako zamisliti kako plešete s prekrasnom djevojkom na njihovom koncertu ili kakvom dobrom tulumu. Nakon takve gradnje, očekivao sam nekakav energičan, čak epski, refren, međutim ostah razočaran. Refren je došao i otišao vrlo neprimjetno i repetativno, kao da je zalutao u krivu pjesmu. S obzirom da mi je ova pjesma na samom početku ostavila dojam da bi mogla biti najbolje pjesma na albumu, velika je šteta tog nesretnog refrena.

"Sugarpill Kiss" je prilično sladunjava CMC-jevska indie pjesma koja, osim što mi je naporna zbog zvuka koji mi djeluje čak i na osjet vida na način da posvuda vidim ružičasto, mi je bila i tekstualno blago zbunjujuća. Pretpostavljam da će "Sugarpill Kiss" naći više pozitivnog odaziva kod mlađe ženske populacije.

Zadnji dio albuma označio je nešto tamniji prizvuk uz dosta utjecaja grungea, koji se podosta osjeti na "Auditors of Reality" i to posebice na vokalnim dionicama koje na trenutke jako podsjećaju na Alice In Chains i vožnju kroz brda izvan Los Santosa u GTA: San Andreasu. Isto tako, početak nadolazeće pjesme "Shout at the Mountains", označen je bas dionicom koja se probija kroz mikrofoniju gitara, tipičan moment vidljivog grunge utjecaja na stvaralaštvo Breakdowna!. Odmah nakon uvoda, vraćaju se svom hard rock zvuku brzim plesnim ritmovima i melodičnim i pamtljviim gitarskim dionicama.

Posljednja stvar albuma nosi naziv "Coccinellidae" i odlična je country-rock balada i jedna od najboljih i najkompletnijih pjesama na albumu. Uz klavirsku dionicu JR Augusta koja je uvelike pridonijela honky tonk atmosferi u pjesmi te logičnu glazbenu gradaciju, ova mi je pjesma izmamila osmijeh na lice i natjerala me na višestruko preslušavanje. U svakom slučaju odličan izbor za zatvaranje albuma.

Kao bonus pjesmu, Breakdown! su nam ostavili "Get Along", baladu u kojoj vokal prati samo Bob Segerovska gitarska dionica. Pomalo lijeno otpjevana i prilično neinovativna, čini mi se da je taj bonus bio potpuno nepotreban. Iako ne mogu reći da je utjecala na cjelokupni dojam albuma jer je osim svega navedenog i prilično kratka, točnije manje od dvije minute.

U globalu, s obzirom da im je ovo prvi album i još traže svoj pravi put, Breakdown! nam je priredio jedan od najzanimljivijih i najboljih hard rock albuma u Hrvatskoj u duže vremena. Iako nosi vidne nedostatke na određenim mjestima, ovo bi bez problema mogao biti album koji bi se mogao naći na mobitelima i iPod-ima mnogih obožavatelja rock glazbe koji se odluče ovom kolektivu dati šansu. Produkcijski dio tehnički se čini bez greške, posebice bubanj, čiji je zvuk točno pogođen da bude u skladu s tim prizvukom rocka sedamdesetih. S druge strane, gitarama fali malo edge-a, malo više snage i masti bi jako dobro došlo na većinu riffova koji po svojoj prirodi prilično energični i nabrijani. Vokalno također bez zamjerke, osim činjenice da mi je loš izgovor engleskog u određenim momentima iskreno zasmetao, pa se nadam da će dečki poraditi na tom problemu u budućnosti. Zvuk Breakdown!-a zasigurno vuče korijene iz glazbe bendova poput Led Zeppelin i MC5, ali im i više nego dobro ide spajanje starog i novog rocka bendova poput The White Stripes, Jet te grunge faze rocka poput već spomenutih Alice In Chains. Svaki ljubitelj pravog rocka će naći barem nešto zanimljivo na ovom albumu.

Popis pjesama:
1. Inquisitor*
2. Rollin' in the Mud
3. Get Blood Out of Stone
4. Traveling Medicine Show*
5. Lay It Out on Me
6. Sugarpill Kiss
7. Auditors of Reality*
8. Shout at the Mountains
9. Coccinellidae*
Get Along (bonus track)
*top pjesme

Hrvoje Pandžić
Hrvoje Pandžić

Hiding is my greatest fear