Albumi

Ella Eyre i

Ella Eyre i "Feline" – Svijetla točka pop industrije!

Čak i u vrijeme kad mladi i kvazi-perspektivni pjevači iskaču i iz pašteta, teško je među njima pronaći nekoga tko se bilo čime, osim možda vizualno, ističe i čije pjesme se ne bi moglo nazvati kopijama nekog starijeg i poznatijeg izvođača. Iako je usporedbe s drugim izvođačima nisu zaobišle, mlađahna britanska pjevačica Ella Eyre, pravim imenom Ella McMahon, otkad se 2012. godine pojavila na sceni uspješno kontrira tim tvrdnjama i daje nadu u svjetliju i inovativniju budućnost pop industrije.

Ella je svoju glazbenu karijeru započela poprilično ziheraški, suradnjama s Rudimentalom i Bastilleom, koje su se pokazale dobrim potezom i zaintrigirale slušatelje željne  novog i drugačijeg zvuka. Iako se dio Ellinih pjesama već odavno vrti po radio stanicama i po glavama njenih slušatelja, konačni je rezultat u obliku albuma "Feline", izdanog u kolovozu ove godine, dočekan s nestrpljenjem.

Donekle očekivano od prpošne Elle, album počinje u brzom ritmu pjesmom "Together", koja je izašla u svibnju ove godine i već dobrano prohujala britanskim top ljestvicama. Dance/pop/r'n'b ritam (uz povremenu primjesu i drum and bass-a) je, naravno uz Ellin vokal, zasad najprepoznatljivijom karakteristikom njena zvuka, što nije ni čudno jer se u njemu očito jako dobro snalazi i osjeća.

 Nakon "Together" se prelazi na nešto umjerenije "If I Go" i "Always". Iako Ella ima snažan vokal čija dubina i izražajnost podsjećaju na dive poput Ette James (koju i sama navodi kao glazbeni uzor), on ipak najviše dopire do slušatelja u "laganijim" stvarima. Mračna i hrapava "rašpa" od koje se ježi koža, a koja na ljepoti dobiva upravo time što s vremena na vrijeme promukne ili pukne nakon čega se ponovno  uzdigne.

 I onda, taman nakon što mi se u glavi oblikovala ova misao o laganijim stvarima, na red dolazi pjesma "Good times" koja sve baca u vodu. Ogromna i jaka glaščina kojom Ella rastura tih 03:56 pokazuje da njenoj izvedbi ritam ne predstavlja nikakav problem.

Čitav je album izvrsno izbalansirana i isproducirana kombinacija bržih i sporijih nota putem kojih ona uspijeva prenijeti svoje misli, neovisno o samoj tematici. Iako je još jako mlada, "Feline" ostavlja dojam kao da je u njega pokušala pretočiti sva svoja iskustva, bila ona negativna ili pozitivna. Između ostalog, pripisujem to pjesmama "Comeback" i "Even If", od kojih je potonja ujedno i jedina prava balada na albumu. Praćena praktički samo glasovirom, Ella na "Even If" dokazuje da je dobra produkcija za nju samo bonus, ali ne i nužnost te da se i bez toga može napraviti kvalitetna glazba.

U ovoj gomili zanimljiva  i pjesma "Two", također laganija stvar u kojoj se osjeća dašak jazz štiha koji, uz sličan hrapavi vokal, nepogrešivo podsjeća na stvaralaštvo Amy Whinehouse. 

U prvom se dijelu albuma nalaze još i  "Gravity" na kojoj je Ella posudila glas britanskom DJ Freshu,  te "Deeper", Ellin prvi EP objavljen 2013 godine koji je, uz suradnje s drugim glazbenicima,  tad još relativno nepoznatu pjevačicu progurao u glazbene vode.

Što se više bliži kraju, to se "Feline" više smiruje i usporava, što možda reflektira i samu Ellu koja u "Home" kaže: "No need to worry, there's no urgency here; I'm all good..."

Iako vjerujem da većina glazbenika inspiraciju nalazi u vlastitom životnom iskustvu, Ella svoju glazbu vješto koristi kako bi to iskustvo prenijela na publiku i teško mi je zamisliti da su pjesme poput  "Alone Too"  ili "Typical Me" napravljene tek toliko da se prodaju. Imam dojam da je Ella na albumu uistinu dala sve od sebe kako bi se predstavila publici, pokazala barem dio svog umijeća, ali i dala priliku da slušatelji upoznaju baš nju, jer u moru površnih pjesma glazbenikov osobni dodir uistinu čini razliku.

Iako volim Ellinu glazbu, koja mi je doduše do preslušavanja albuma ipak bila poznatija putem obrada, nego njenih vlastitih stvari, bila sam donekle skeptična oko toga što jedan moderan dance/pop album ima za ponuditi. Naravno, neke će pjesme uvijek biti jače od drugih i ostavljati jači dojam, no "Feline" me definitvno uvjerio u neupitnu kvalitetu Elle Eyre. Kao što i ona sama kaže u "Worry About Me" – njeno vrijeme tek dolazi.

Popis pjesama:

01. Together
02. If I go*
03. Always *
04. Good Times *

05. Comeback
06. Gravity
07. Deeper
08. Two
09. Even If*
10. All About You
11. Home
12. Alone Too
13. Worry About Me
14. Typical Me

Top pjesme*

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.